Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Két gyulai versenyző lett aranyérmes a Történelmi Íjász Európa-bajnokságon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2013. április 17. 23:00 • Frissítve: 2013. április 22. 11:50
Két gyulai versenyző lett aranyérmes a Történelmi Íjász Európa-bajnokságon
A négy napon át tartó versenyen íjászpárbajt és íjászbemutatót is láthatott a közönség
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Ágyúlövés jelezte a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület által szervezett, négy napon át tartó Történelmi Íjász Európa-bajnokság kezdetét a várkertben. A versenyen 160 íjász mérkőzik meg egymással, Portugáliából, Lengyelországból, Szlovákiából, Romániából, Németországból, Iránból, Ausztriából is érkeztek versenyzők Gyulára.

Az ünnepélyes megnyitó a Cimbora Gyermektáncegyüttes műsorával kezdődött el, majd egy ősi dallamokra előadott íjászbemutatót láthattak az egybegyűltek a várudvaron. A versenyzőket dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte: a hatszáz éves gyulai vár, mint a magyar nemzet történelmének egyik jeles helyszíne, kiváló színhelyéül szolgál a nemzetközi versenynek.

Vánky Sebastian Szabolcs, a Nemzetközi Íjász Szövetség és a Magyar Íjász Szövetség elnöke nyitóbeszédében történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. Mint kifejtette, ilyen jellegű Európa-bajnokságot most rendezett először a szervezet. Az elnök lapunk kérdésére elmondta: a húsz éve működő nemzetközi szövetség európai háromdimenziós íjászszervezetként indult, s a történelmi szakágat a tavalyi év óta foglalja magába.

A gyulai verseny tulajdonképpen nyílt Európa-bajnokság, a szervezet ugyanis lehetővé teszi, hogy Európán kívüli országból származó íjászok is részt vegyenek a megmérettetésen. A történelmi íjászat lényege, hogy a korhű ruházatba öltözött versenyzők hagyományos, fából készült íjakkal és faveszőkkel lőnek emberalakokra és állatfigurákra – ismertette a verseny tudnivalóit Vánky Sebastian Szabolcs.

Lovász Tamástól, a Kerecsényi Íjász Egyesület elnökétől megtudtuk, fő céljuk, hogy fellendítsék Gyulán az íjászéletet, ezért döntöttek úgy, hogy részt vesznek a szövetség által kiírt pályázaton. Az egyesület 2006 őszén alakulta 15 fővel, s mára már hatvan főre emelkedett taglétszámuk. Versenyzőik között több magyar és Európa-bajnok is van. Az elnök elárulta: terveik között szerepel, hogy az országos bajnokságot is Gyulán rendezik meg. 

 

***

Az Európa-bajnokság lezárultával Lovász Tamástól megtudtuk, a versenyen végül hét ország 157 íjásza indult el, az irániak ugyanis vízumprobléma miatt nem érkeztek meg a rendezvény helyszínére. A Kerecsényi László Íjász Egyesület elnöke az Eb-t értékelve elmondta, a Nemzetközi Íjász Szövetség és a külföldi versenyzők is elégedettek voltak a gyulai versennyel.  

A Történelmi Íjász Európa-bajnokságon több gyulai íjász is szép eredményt ért el. Vadász reflexíj (ifjúsági fiú) kategóriában Geszner Dávid, vadász reflexíj (felnőtt női) kategóriában pedig Sotus Gizella állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Hagyományos kategóriában, a gyerekek mezőnyében második lett Zvolenszki Richárd. Korhű íj (felnőtt férfi) kategóriában harmadik helyen végzett Mészáros Péter. Pusztai íj (ifjúsági lány) kategóriában Bajnóczi Beáta, hosszú íj (felnőtt férfi) kategóriában Bajnóczi Ernő, pusztai íj (szenior) kategóriában Szántó István jutott a döntőbe.

 

Képünkön balról jobbra: Vánky Sebastian Szabolcs és dr. Görgényi Ernő. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. április 17. 23:00
A négy napon át tartó versenyen íjászpárbajt és íjászbemutatót is láthat a közönség
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)