Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Tiszatájjal ünnepelték Gyulán a magyar költészet napját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2013. április 12. 11:41
A Tiszatájjal ünnepelték Gyulán a magyar költészet napját
Kollár Árpád, Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán olvasta fel verseit József Attila születésnapján a városi könyvtárban
Képünkön balról jobbra: Sopotnik Zoltán, Orcsik Roland és Kollár Árpád. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Jó hangulatban telt a magyar költészet napja alkalmából szervezett Tiszatáj-est a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Az ország legrégebb óta működő irodalmi folyóiratát és annak online változatát Orcsik Roland és Kollár Árpád szerkesztők mutatták be a gyulai közönségnek. A két Sziveri-díjas költő vendéget is hozhatott magával, így a hallgatóság a lapban rendszeresen publikáló Sopotnik Zoltán író, költő lírájából is ízelítőt kaphatott a magyar vers ünnepén.

Az estét Kiss László író vezette fel, majd Dézsi János könyvtárigazgató köszöntötte a Simonyi-olvasóteremben ülőket. Az intézményvezető beszédében kifejtette, Gyulán komoly hagyománya van a magyar költészet napi rendezvénynek, ezért idén sem telhet el a jeles nap program nélkül a városban.

A rendezvény a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft. által, Weöres Sándor születésének századik évfordulója alkalmából meghirdetett versírópályázat eredményhirdetésével vette kezdetét, a költőpalántákat és költeményeiket a rövid időre Árpi bácsivá és Roli bácsivá „avanzsált” szerkesztők értékelték. Az ifjú szerzők felolvasott alkotásaikkal bebizonyították, a versnek nemcsak múltja, de jövője is van.

A díjátadó után a Tiszatáj vizeire evezhettünk. Az ötvenhat éve alapított lapot a vers és kritika rovat szerkesztője, Orcsik Roland mutatta be a jelenlévőknek. A költőtől megtudtuk, a folyóiratnak 2011 óta Hász Róbert a főszerkesztője. A váltás óta nem csupán vizuálisan, de tartalmilag is megújult a kiadvány, hiszen nagyobb teret kapott benne a világirodalom, és gyakran blokkszerűen foglalkoznak egy-egy témával.

A tavaly indult Tiszatájonline-ról Kollár Árpádtól tudhatott meg többet a hallgatóság. Az internetes portálon, melynek részben a Bárkaonline volt a mintája, az irodalmi témák mellett a hagyományos művészeti rovatok is jelen vannak. Annak ellenére, hogy „az internetgeneráció” számára a tájékozódás legfőbb eszköze az internet, a folyóirat nyomtatott változata is népszerű – árulta el a költő. Havonta 1000 példányt adnak el, ami – ismerve a folyóiratok mai helyzetét – igen magas számnak tekinthető. Kollár Árpád szerint ez részben a lap hagyományának, részben a regionális beágyazottságnak köszönhető.

Sopotnik Zoltánt, aki nem mellesleg a Prae című folyóirat prózarovatának a szerkesztője, Orcsik Roland faggatta az olvasóteremben. A Prae olyan, mint a Playboy kicsiben, csak nincsenek benne meztelen nők – utalt viccesen a 10-15 éve létező kiadvány magazinjellegére a négykötetes szerző. A beszélgetésből kiderült, a negyedévente megjelenő lapnak szintén van online változata, mely egészen más tartalommal bír, mint a printverzió.

Az írónak a könyvhéten jelenik meg a mesekötete, nem véletlen tehát, hogy a meseírás is szóba került a szerkesztőségi esten. Sopotnik Zoltán kifejtette, az utóbbi időben igazi meserajongóvá vált, hiszen a mesében jobban tud hinni, mint bármiben. Mint mondta, az általa írt, felnőtteknek és gyerekeknek is szóló történetek tömény, szürreális mesék.

A gyermekversírás két okra vezethető vissza, egyrészt minden költő megzakkan, ha gyerekei lesznek, másrészt ebben van a nagy biznisz – jegyezte meg némi öniróniával Kollár Árpád, aki szintén a gyermekirodalom felé kacsintgat, az utóbbi időben ugyanis maga is elkezdett gyermekverseket írni.  

A teremben ülő fiatalkorúakra való tekintettel Orcsik Roland performance-át végül nem vetítették le a szervezők, ám így is elégedetten térhetett haza a gyulai közönség, hiszen jó néhány verset meghallgathatott József Attila születésnapján a városi könyvtárban.

  

A rendezvényen a versíró pályázat díjazottjai is átvehették jutalmukat. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2013. április 12. 11:41
Kollár Árpád, Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán olvasta fel verseit József Attila születésnapján a városi könyvtárban
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)