
A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek az ősi jelképe. Sárgája a Napot szimbolizálja.
Egyiptomi templomokban tojásokat lógattak, hogy elősegítsék a termékenységet és a megújulást. A zsidó széder estének – a pészah előestéjének – is fontos eleme a tojás, s később a keresztények számára is fontos húsvéti szimbólummá vált. Amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására. Piros színe Krisztus vérére emlékeztet. Más értelmezés szerint a tojáshéj az Ószövetséget, a belseje az Újszövetséget jelképezi.
A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Eredetileg egyszínűek voltak, pirosas színüket növényi festőanyagoktól kapták.
Kínában a szülők a családnak és a barátoknak pirosra festett tojást adtak, jelezvén, hogy új családtag van érkezőben. Szintén a termékenységet szimbolizálta az a XVII. századi francia szokás, amely szerint a menyasszony az új ház küszöbén összetört egy tojás, hogy egészséges baba szülessen, és a szerencse se pártoljon el a háztól. Iránban a házasulandók tojást cseréltek, míg a németeknél a gyászt szimbolizálta a zöldre festett tojás. De nem csak a kínaiak és a németek festették a tojást. A szlávoknál is nagy divat volt a húsvéti festett tojás, amit nem csupán festékekkel színeztek, hanem méhviasszal dekoráltak ki. Ez a technika nálunk is ismert.
A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős. A tojás értékes fehérjeforrás. A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-, A-, és E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert. B2-, B12-vitamin, folsav és pantoténsav is van benne. A tojásban lévő ásványi anyagok közül a foszfor, vas, jód és cink mennyisége jelentős.
Nehéz elképzelni a mindennapi sütést, főzést tojás nélkül. A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, vagy sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, a vacsorának, ebédre tálalhatjuk feltétnek is.
A következő tojásos ételek is változatossá tehetik étrendünket.
Tojáskrémmel töltött csirkemell (4 főre)
8 szelet kisebb csirkemell (esetleg 4 nagyobb darab)
3 keményre főzött tojás
1 nyers tojás
1 csokor petrezselyemlevél
10 dkg sajt reszelve
só
bors
A panírozáshoz:
1 tojás
kevéske tej
liszt
zsemlemorzsa
A sütéshez:
bő olaj
A csirkemellszeleteket megmossuk, lecsöpögtetjük és kiklopfoljuk. Besózzuk és félretesszük. Három tojást keményre főzzünk, majd a héjukat leszedjük. Hagyjuk kihűlni. A petrezselyem zöldet megmossuk, apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. A tölteléket összeállítjuk: a tojásokat apróra vágjuk, hozzáadjuk a nyers tojást, a reszelt sajtot, a petrezselyem zöldjét, csipet sót, pici borsot. Alaposan összeforgatjuk. A húson elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük. Ha szükséges, hústűvel rögzítjük. Bepanírozzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.
Energia: 3573 kcal
Fehérje. 305 g
Zsír: 182 g
Szénhidrát: 152 g
Sonkás-tojásos rúd zöldségekkel (4 főre)
45 dkg mexikói zöldségkeverék
1 dkg vaj
2 dl tejföl
16 dkg majonéz
mustár
bors
só
citromlé
3 evőkanál púpozott zselatin
5 szép szelet négyzet alakú gépsonka
4-5 db főtt tojás
A mexikói zöldségkeveréket 1 dkg vajon kevés víz és só hozzáadásával puhára pároljuk (víz ne maradjon alatta), majd hagyjuk kihűlni. Közben a majonézből, mustárból, tejfölből és fűszerekből elkészítjük a mártást. 3 púpos evőkanál zselatint 1,5-2 dl vízzel feloldunk, felmelegítjük. A zselatint a mártáshoz keverjük, majd összedolgozzuk a zöldséggel. A gépsonkával kibéleljük az őzgerincformát. (A gépsonka alá fóliát tehetünk, úgy könnyebb kiszedni.) A massza felét beleöntjük, 8-10 percre hűtőbe tesszük dermedni. Kivesszük a hűtőből, és beletesszük a tojásokat, majd ráöntjük a maradék masszát. Befedjük a sonkával. Fóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Hűtőbe tesszük pár órára, és utána lehet szeletelni.
Energia: 2619 kcal
Fehérje. 132,5 g
Zsír: 193 g
Szénhidrát: 80,5 g
Jó étvágyat és kellemes húsvétot kívánok!


























