Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A tojás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. március 31. 13:00
A tojás
A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős!
Képünk illusztráció. Forrás: fitforlive.blogspot.com

A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek az ősi jelképe. Sárgája a Napot szimbolizálja.

Egyiptomi templomokban tojásokat lógattak, hogy elősegítsék a termékenységet és a megújulást. A zsidó széder estének – a pészah előestéjének – is fontos eleme a tojás, s később a keresztények számára is fontos húsvéti szimbólummá vált. Amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására. Piros színe Krisztus vérére emlékeztet. Más értelmezés szerint a tojáshéj az Ószövetséget, a belseje az Újszövetséget jelképezi.

A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Eredetileg egyszínűek voltak, pirosas színüket növényi festőanyagoktól kapták.

Kínában a szülők a családnak és a barátoknak pirosra festett tojást adtak, jelezvén, hogy új családtag van érkezőben. Szintén a termékenységet szimbolizálta az a XVII. századi francia szokás, amely szerint a menyasszony az új ház küszöbén összetört egy tojás, hogy egészséges baba szülessen, és a szerencse se pártoljon el a háztól. Iránban a házasulandók tojást cseréltek, míg a németeknél a gyászt szimbolizálta a zöldre festett tojás. De nem csak a kínaiak és a németek festették a tojást. A szlávoknál is nagy divat volt a húsvéti festett tojás, amit nem csupán festékekkel színeztek, hanem méhviasszal dekoráltak ki. Ez a technika nálunk is ismert.

A tojás táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős. A tojás értékes fehérjeforrás. A tojásban található vitaminok közül meg kell említeni a D-, A-, és E-vitamint, amelynek antioxidáns hatása közismert. B2-, B12-vitamin, folsav és pantoténsav is van benne. A tojásban lévő ásványi anyagok közül a foszfor, vas, jód és cink mennyisége jelentős.

Nehéz elképzelni a mindennapi sütést, főzést tojás nélkül. A tojást felhasználhatjuk nyersen, főzve, vagy sütve. Készíthetünk belőle hideg és meleg ételeket. Lehet főszerepe egy étel elkészítésénél, de lehet kiegészítés, töltelék vagy dekoráció. Része lehet a reggelinek, a vacsorának, ebédre tálalhatjuk feltétnek is.

A következő tojásos ételek is változatossá tehetik étrendünket.

 

Tojáskrémmel töltött csirkemell (4 főre)

8 szelet kisebb csirkemell (esetleg 4 nagyobb darab)
3 keményre főzött tojás
1 nyers tojás
1 csokor petrezselyemlevél
10 dkg sajt reszelve

bors

A panírozáshoz:

1 tojás
kevéske tej
liszt
zsemlemorzsa

A sütéshez:

bő olaj

A csirkemellszeleteket megmossuk, lecsöpögtetjük és kiklopfoljuk. Besózzuk és félretesszük. Három tojást keményre főzzünk, majd a héjukat leszedjük. Hagyjuk kihűlni. A petrezselyem zöldet megmossuk, apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük. A tölteléket összeállítjuk: a tojásokat apróra vágjuk, hozzáadjuk a nyers tojást, a reszelt sajtot, a petrezselyem zöldjét, csipet sót, pici borsot. Alaposan összeforgatjuk. A húson elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük. Ha szükséges, hústűvel rögzítjük. Bepanírozzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.

Energia:          3573 kcal
Fehérje.           305 g
Zsír:              182 g
Szénhidrát:        152 g

 

Sonkás-tojásos rúd zöldségekkel (4 főre)

45 dkg mexikói zöldségkeverék
1 dkg vaj
2 dl tejföl
16 dkg majonéz
mustár
bors

citromlé
3 evőkanál púpozott zselatin
5 szép szelet négyzet alakú gépsonka
4-5 db főtt tojás

A mexikói zöldségkeveréket 1 dkg vajon kevés víz és só hozzáadásával puhára pároljuk (víz ne maradjon alatta), majd hagyjuk kihűlni. Közben a majonézből, mustárból, tejfölből és fűszerekből elkészítjük a mártást. 3 púpos evőkanál zselatint 1,5-2 dl vízzel feloldunk, felmelegítjük. A zselatint a mártáshoz keverjük, majd összedolgozzuk a zöldséggel. A gépsonkával kibéleljük az őzgerincformát. (A gépsonka alá fóliát tehetünk, úgy könnyebb kiszedni.) A massza felét beleöntjük, 8-10 percre hűtőbe tesszük dermedni. Kivesszük a hűtőből, és beletesszük a tojásokat, majd ráöntjük a maradék masszát. Befedjük a sonkával. Fóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Hűtőbe tesszük pár órára, és utána lehet szeletelni.

Energia:          2619 kcal
Fehérje.         132,5 g
Zsír:              193 g
Szénhidrát:       80,5 g

Jó étvágyat és kellemes húsvétot kívánok!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)