Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több a B-vitamin, ha sötétben csiráztatunk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pikó Tamás • MAGAZIN • 2013. március 30. 13:00
Több a B-vitamin, ha sötétben csiráztatunk
Ha világosban csíráztatunk, több lesz bennük a C-vitamin és a zöld festékanyag, a klorofill
Képünk illusztráció. Fotó: Pénzes Sándor - gyulavaros.hu

A csíráztatáshoz öt dologra van szükségünk: magokra, vízre, levegőre és megfelelő hőmérsékletre, no meg valamiféle edényre, amelyben a magjaink kicsíráznak.

A csíráztatáshoz nem szükséges fény. Gondoljunk bele, hogy természetes körülmények között is a földben, sötétben csíráznak a magvak. Ha sötétben csíráztatunk, akkor nagyobbak lesznek a csírák, több lesz bennük a B-vitaminokból, azonban színük sápadtabb marad. Ha világosban (nem direkt napfényben) csíráztatunk, akkor ugyan kisebbek lesznek a csíráink, viszont több lesz bennük a C-vitamin és a zöld festékanyag, a klorofill, amely erős antioxidáns, és segít oxigénnel ellátni a sejtjeinket. Egy hasznos tipp: azokat a csírákat, melyek sziklevelei hajlamosak fény hatására zöldülni, érdemes a csíráztatás utolsó egy-két napján világos helyre tenni. Így magukba szívhatják a fény energiáját is, amelyet azután átadhatnak nekünk.

Fontos, hogy a magvak és csírák megfelelően szellőzzenek, ellenkező esetben elindul a penészesedés folyamata, és kárba vész az egész addigi munkánk. A megfelelő szellőzést nagyon egyszerű elérni: kevés magot nagy felületen kell csíráztatni úgy, hogy lehetőleg minden mag, majd csíra érintkezhessen a levegővel.

A legtöbb csírát akkortól érdemes fogyasztani, amikor a sziklevelei megjelennek, egészen addig, amíg az első igazi levelek elkezdenek kifejlődni. Ezt követően a legtöbb csíra már rágóssá és keserűvé válik. A gabonafélék csíráit nem érdemes nagyra növeszteni, ugyanis idővel egyre rágósabbak lesznek, kétnapos kortól ötnapos korig bátran fogyaszthatók.

További információ, tájékoztatás, biocsírák rendelése a 06-30/643-2626-os számon vagy az etkezesicsira@gmail.com címen.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)