
Hamarosan itt a húsvét. A húsvét a legrégibb és a legjelentősebb keresztény ünnep. A húsvéti jelképek sorában különböző állatokat találunk. Legősibb a húsvéti bárány. Eredete a Bibliában keresendő. Már az ószövetségi zsidók is fogyasztottak húsvéti bárányt keserű salátával és kovásztalan kenyérrel Egyiptomból való megmenekülésük és elsőszülöttjeik váltsága emlékezetére. (Az Ótestamentum szerint a zsidók az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát. Így mikor a halál angyala lecsapott az egyiptomiakra, az ő házukat "elkerülte". A pészah első napján az Egyiptomból való kivonulásra, utolsó napján pedig a Vörös-tengeren való átkelésről emlékeznek meg.)
A keresztény vallás hívei húsvétkor Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. A húsvéti bárány Jézust is jelképezi, aki az emberiség megváltására jött a földre: "Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk".
A nagymúltú rituális szerep, amit a húsvéti bárány egykor betöltött, mára kevéssé közismert. Hazánkban már nem sok családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, míg például a húsvéti sonka szinte elmaradhatatlan.
Pedig a bárányhús ízletes, kiváltképp a szopós bárány (6-8 hetes korában levágott bárány) gyenge, puha, fehér húsa. Minél idősebb a bárány, húsa annál sötétebb és annál több zsírt is tartalmaz. A bárány leggyakrabban fogyasztott részei és ajánlott elkészítési módjai: gerinc (sütés), comb (sütés, párolás és hirtelensütés is), karaj (sütés), csülök (sütés, párolás), lapocka (lassú sütés, párolás), nyaktő (párolás, levesekbe, egytálételekbe).
S most itt két könnyen elkészíthető étel bárányhúsból.
Tárkonyos bárányragu (4 személyre)
40 dkg bárányhús
1 nagyobb fej hagyma
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller
1/2 fej fokhagyma
2 babérlevél
liszt
olívaolaj
petrezselyem ízlés szerint
friss tárkonylevél vagy tárkonyecetbe áztatott szárított tárkony
1 csokor petrezselyem
só
bors
Forró olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a faggyútól nagyrészt megtisztított, felkockázott bárányhúst (ha egy kicsi faggyú marad rajta, erőteljesebben kijön a bárányhús sajátos íze). Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a babérleveleket. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert. Beleaprítjuk a fokhagymát is, és az így összeállt zöldséges húst erősebb tűzön kavargatva jól lepirítjuk. Amikor a hús már majdnem puha, kevés liszttel megszórjuk, azzal is lepirítjuk, aztán kb. 1 litervízzel, vagy a húslevessel feleresztjük. Ha van friss tárkonylevelünk, akkor vágjuk finomra, és bőségesen hintsük meg vele a főzésben lévő levest, de tegyünk hozzá petrezselyem zöldet is. Ha nincs friss tárkony, akkor használjunk bőségesen a petrezselymet, és a már előzőleg tárkonyecetbe áztatott szárított, morzsolt tárkonylevelet. A zöldfűszerekkel együtt főzzük, míg a hús teljesen puha lesz.
Energia: 1425 kcal
Fehérje: 84,5 g
Zsír: 102 g
Szénhidrát: 31 g
Húsvéti báránycomb (4 főre)
1,2 kg kicsontozott báránycomb
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
2 ág kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál morzsolt oregánó
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olaj
750 ml zöldségleves
só
bors
A combot megmossuk, leszárítjuk, majd valamennyi hártyát és zsiradékot levágjuk róla és kicsontozzuk. A húst henger alakúra göngyöljük, és konyhacérnával átkötözzük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. A kakukkfűről és a rozmaringról lecsipkedjük a leveleket és apróra vágjuk. Az olívaolajat elkeverjük a hagymával, fokhagymával és a többi fűszerrel. A hús minden oldalát megkenjük ezzel a keverékkel, majd jól záródó edénybe tesszük, és éjszakára hűtőbe hagyjuk pácolódni. Másnap a húst kivesszük a pácból. Az olajat felforrósítjuk, és a húst körbe megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a maradék páclét is, és előmelegített sütőbe toljuk és puhára sütjük. Közben a levessel locsolgatjuk. A megsült húst kivesszük, alufóliába csomagoljuk, és kb. 10 percig pihentetjük. A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük, és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. Sóval, borssal ízesítjük. A húst szeletekre vágjuk, és a szafttal tálaljuk.
Energia: 2905 kcal
Fehérje: 241 g
Zsír: 206 g
Szénhidrát: 8 g
Igaz a bárányhús nem olcsó, de érdemes megkóstolni!
Jó étvágyat hozzá!


























