Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ezres nagyságrendű biciklitárolóra lenne még szükség Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. február 28. 09:00
Ezres nagyságrendű biciklitárolóra lenne még szükség Gyulán
A kerékpáros közlekedés támogatását az állam is célul tűzte ki
Béres István és Márki Zoltán is kerékpárral közlekedik. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Ezres nagyságrendű a hiány a kerékpártárolók terén, Gyulán. A Városház utcán valamennyi bolt előtt, intézmény előtt, minden iskola környékén szükség lenne tárolók elhelyezésére. A buszpályaudvar környékén sem sikerült kulturált és megfelelő mennyiségű biciklitárolót kialakítani. Nyilván a gyulai városvezetés a Volánnal folytatott tárgyaláson felveti a problémát, de egyelőre sok remény nincs, hogy a közeljövőben változik a helyzet – mondta el a Gyulai Hírlap kérdésére Béres István városi főépítész.

Az alföldi városokban megszokott a kerékpározás, de Gyulán kifejezetten nagy arányban választják a kétkerekű járművet az autó helyett. Azon túl, hogy egészséges, a közlekedést is megkönnyíti. Örvendetes, hogy a gyulára látogató turisták vagy hoznak magukkal biciklit, vagy igénybe veszik a kerékpárkölcsönzőket. Ebből egyenesen következtethetünk arra, hogy az idegenforgalmi létesítmények, a vár és a várfürdő környékén is igény van tárolók biztosítására.

- A városi beruházásoknál sosem tudtunk annyi tároló helyet kialakítani, amit szerettünk volna, mert ezek finanszírozási oldalról általában műszaki tartalmi kompromisszumokkal valósultak meg -monda a szakember.

A Csabai úton, a malommal szemben, a Tesco csomópont kiépülésekor egy nagy kerékpártárolót épített ki a város a Volánnal közösen. A Törökzugi lakótelepekről és a németvárosi területekről Csabára busszal közlekedők előszeretettel használják a buszmegállópárt, így a tárolók újfent kevésnek bizonyultak.

A kerékpáros közlekedés támogatását az állam is célul tűzte ki, ezért időnként kerékpárút-fejlesztésre, tervezésre és néha tárolóépítésre is ír ki pályázatot. Viszont korlátozott a parkolók, kerékpártárolók elhelyezésére rendelkezésre álló pályázati lehetőség. Ha lenne, a város élne a lehetőséggel – hangsúlyozta a főépítész.

A nagyvárosi országos kerékpárszövetségek jórészt az Európai Unióra való kitekintéssel próbálnak új szemléletet hozni. Ők az úgynevezett kerékpártámaszokat pártolják. A vasútállomás előtt láthatóak ilyenek, amelyek tulajdonképpen feketére festett vascsövek. Gyulán a nagyobb helyigényű biciklitámasz nem jelent megoldást, még akkor sem, ha van rá pályázati kiírás.

Béres István megoldási lehetőségként említette, hogy bár az építési törvényben nincs kötelezettsége a vállalkozóknak üzletük előtt tárolót kialakítani, a városvezetés megkeresi majd őket az igénnyel.

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)