Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A babérlevél

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2013. február 24. 13:00
A babérlevél
Idegeket nyugtató, alvást segítő gyógyhatása ismert
Képünk illusztráció. Forrás: enportal.hu

A babér Kis-Ázsia és a Földközi-tenger vidékén honos örökzöld cserje fényes, bőrszerű, jellegzetesen fűszeres illatú levele.

A görög mitológia szerint Apollónak köszönhetjük a babérlevelet. A szépséges nimfa, Daphné az istenség eltántoríthatatlan szerelme elől szeretett volna elmenekülni, ezért könyörgésére az istenek babérfává változtatták. A reménytelen szerelmes a fát szentként tisztelte és babérágakból font koszorút ajándékozott a kitűnő költőknek és katonáknak. A római császárok fejét is babérkoszorúval övezték.

A babérlevélben az A- és C-vitamin mellett jelentős mennyiségű vas és mangán található, valamint kisebb mennyiségben kalcium, kálium és magnézium. Idegeket nyugtató, alvást segítő gyógyhatása ismert. Forrázat vagy olaj formájában alkalmazható. A babérolaj alkalmas a zúzódások és a rovarcsípések hatékony kezelésére. Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is bír, jó szélhajtó, gyomornyugtató, kifejezetten jó migrénes fejfájásra.

A középkorban a konyha mellett a szekrényekben is megjelent a babérlevél, hogy távol tartsa a molyokat, sőt a bejárati ajtó mellé is tettek néhány levelet, hogy a gonosz szellemek is elkerüljék a házat. Ma levesek, főzelékek, sültek, savanyúságok fűszerezésére használjuk.

A következő ételek finom ízének kialakításához is fontos fűszer a babérlevél.

 

Raguleves (4 főre)

60-70 dkg sertéscomb
2 nagy sárgarépa
2-3 szál petrezselyem
petrezselyem zöldje
1 zöldpaprika
1-2 paradicsom
1-3  gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
2-3 babérlevél

bors
1 evőkanál tárkony
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2-3 karika citrom

A kockára vágott húst kevés olajon fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldséget, sárgarépát is. Pár percig együtt pirítjuk, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a babérlevelet, sót, borsot, szegfűborsot, fokhagymát, hagymát, paprikát és a paradicsomot. Amikor a hús kezd puhulni, beletesszük a zöldborsót és a gombát is. A lisztből és a tejfölből habarást készítünk. Habarás után, amikor minden megfőtt, beletesszük a petrezselyem zöldjét és a tárkonyt. Miután levettük a tűzről, beletesszük citromkarikákat.

Energia:           2275 kcal
Fehérje:            163 g
Zsír:               118 g
Szénhidrát:        52,5 g

 

Töltött burgonya (4 főre)

8 db közepes méretű burgonya
50 dkg darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl víz
2 db babérlevél

bors
paprika
őrölt kömény
majoránna
olaj
tejföl

A burgonyát egészben megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk, és a közepét csónak szerűen kivájjuk. A húsból a fűszerek felhasználásával pörköltet készítünk, amihez hozzáadjuk a kikapart burgonyabél felét, hogy a töltelék elnyerje a megfelelő állagot. A tölteléket a burgonyákba halmozzuk, közepesen púposra töltve őket. Egy tepsit kiolajozunk, majd a burgonyákat egymás mellé rakjuk. Előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük, amíg a töltelék teteje meg nem pirul. Salátával tálaljuk.

Energia:           1960 kcal
Fehérje:            131 g
Zsír:                40 g
Szénhidrát:         256 g

  

Pulykamell babérlevéllel

30 dkg pulykamell
1-2 evőkanál olaj
1 evőkanál margarin

bors
fél babérlevél
csipet majoránna
2 dl víz
1 csapott evőkanál liszt

A pulykamellet csíkokra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, ráteszünk egy kevés margarint, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük vízzel. Kevés majoránnát szórunk rá, és egy fél babérlevelet. Fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, egy kevés liszttel besűrítjük, és már tálalhatjuk is.

Energia:           1045 kcal
Fehérje:           61,8 g
Zsír:              77,2 g
Szénhidrát:        10,5 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)