A babfélék csírájában sok az A-, B-, C-, E-vitamin és folsav (B9 vitamin), magas a vas-, mangán-, magnézium-, kálium-, és foszfortartalmuk, és jelentős az antioxidáns- és aminosav-tartalmuk.
Segítik a méregtelenítést, magukba szívják a belekben található méreganyagokat. Szabályozzák a vércukorszintet, az inzulin szintjét és a hormonháztartást. Magas E-vitamin-tartalmuk jó hatással van a bőrre, segítik a szervezet kollagéntermelését. Csökkentik a vérben az LDL (rossz koleszterint) szintjét. Nagyon magas a rosttartalmuk, csökkentik a vérnyomást. A bennük lévő ligázok támadják a mell- és vastagbélrákot, míg a proteázok megelőzik a normális sejtekben a daganatos elváltozások kialakulását.
Komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél baktériumok megtámadnak, gázt fejlesztenek, glastozidáz enzimjük azonban lebontja a cukrokat, így megelőzik az egészségtelen gázképződést és szélgörcsöt. Rendkívül magas vastartalmuk segíti a vérképzést, jó hatással vannak a szívre.
Folsav (B9 vitamin) tartalmuk elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában az embrió gerincének, a velőcsőnek a hibátlan lezárásában, valamint a sejtek osztódása szempontjából. A megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt is rendkívül fontos, de a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzéséhez, az aminosavak és nukleinsavak megfelelő anyagcseréjéhez is elengedhetetlen, csakúgy mint a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez.
A csírák kereskedelmi forgalomból vagy piacon, helyi termelőtől nagy választékban, könnyen beszerezhetők, de Gyulán akár házhoz szállítás is kérhető.
További információ kérhető: Pikó Tamás csírász, tel.: 30/643 2626, etkezesicsira@gmail.com