Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A bab, a lencse és a borsó csírája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pikó Tamás csírász • MAGAZIN • 2014. február 23. 13:00
A bab, a lencse és a borsó csírája
Rendkívül magas vastartalmuk segíti a vérképzést, jó hatással vannak a szívre
A barnalencse csírája. Fotó: Pikó Tamás

A babfélék csírájában sok az A-, B-, C-, E-vitamin és folsav (B9 vitamin), magas a vas-, mangán-, magnézium-, kálium-, és foszfortartalmuk, és jelentős az antioxidáns- és aminosav-tartalmuk.

Segítik a méregtelenítést, magukba szívják a belekben található méreganyagokat. Szabályozzák a vércukorszintet, az inzulin szintjét és a hormonháztartást. Magas E-vitamin-tartalmuk jó hatással van a bőrre, segítik a szervezet kollagéntermelését. Csökkentik a vérben az LDL (rossz koleszterint) szintjét. Nagyon magas a rosttartalmuk, csökkentik a vérnyomást. A bennük lévő ligázok támadják a mell- és vastagbélrákot, míg a proteázok megelőzik a normális sejtekben a daganatos elváltozások kialakulását.

Komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél baktériumok megtámadnak, gázt fejlesztenek, glastozidáz enzimjük azonban lebontja a cukrokat, így megelőzik az egészségtelen gázképződést és szélgörcsöt. Rendkívül magas vastartalmuk segíti a vérképzést, jó hatással vannak a szívre.

Folsav (B9 vitamin) tartalmuk elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában az embrió gerincének, a velőcsőnek a hibátlan lezárásában, valamint a sejtek osztódása szempontjából. A megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt is rendkívül fontos, de a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzéséhez, az aminosavak és nukleinsavak megfelelő anyagcseréjéhez is elengedhetetlen, csakúgy mint a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez.

A csírák kereskedelmi forgalomból vagy piacon, helyi termelőtől nagy választékban, könnyen beszerezhetők, de Gyulán akár házhoz szállítás is kérhető.

További információ kérhető: Pikó Tamás csírász, tel.: 30/643 2626, etkezesicsira@gmail.com

  

A mungóbab csírája. Fotó: Pikó Tamás
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)