A lucernacsírának igen magas a kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin tartalma. Nagy mennyiségben tartalmaz, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamint, és L-borostyánkősavat. Azon ritka növényi élelmiszerek egyike, amelyek tartalmazzák a B12-vitamin elővegyületét.
Enzimjei és szaponintartalma segítségével oldja az érfalon a lerakódásokat, K-vitamin-tartalma megakadályozza a vérrögök kialakulását, rendszeres fogyasztása csökkenti a trombózis és az érszűkületet kialakulásának kockázatát, valamint enyhíti a szív és érrendszeri problémákat.
Magas fitoösztrogén-tartalma segít a nőknél a hormonális folyamatok szabályozásában: termékenységet fokoz; serkenti a tejkiválasztást, csökkenti a menstruációs vérzést, fájdalmat, átsegíti a nőket a változás időszakán, segít a méhnyakrák és az emlőrák kialakulásának megelőzésében, gyógyításában.
B17-vitamintartalma a daganatképződés ellen hat, és elősegíti a mikroelemek beépülését a szervezetbe.
Vékony védőbevonatot képez a gyomor és a belek nyálkahártyáján, gyógyító hatású gyomorfekély és bélgyulladás esetén.
Enzimjei tisztítják a hasnyálmirigyet, csökkentik a vércukorszintet.
Oldja a lerakódott húgysavat, enyhít a köszvényes panaszokon.
L-borostyánkősavtartalma biztosítja a kötőszövetek rugalmasságát, lassítja azok öregedését.
Regenerálja az idegsejteket, idegi eredetű betegségek természetes gyógyszere.
Magas kalciumtartalma hozzásegít az erős fogazathoz, és csontozathoz.
Pikó Tamás csírász
30/643 2626
etkezesicsira@gmail.com