Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Svájci típusú részvételi demokráciát szeretne Varga Géza, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2014. február 26. 23:00
Svájci típusú részvételi demokráciát szeretne Varga Géza, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje
A Jobbik tíz intézkedéssel húzná ki a bajból a devizahiteleseket
A felvételkor érvényben lévő árfolyamon forintosítaná a devizahiteleket a Jobbik, ha kormányra kerülne – jelentette be Varga Géza, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje a párt gyulai székházában tartott sajtótájékoztatóján. Varga Géza arról is beszámolt, hogy két nap alatt összegyűjtötte az országgyűlési választásokon való induláshoz szükséges ajánló aláírásokat, így hivatalosan is országgyűlési képviselőjelölt Békés megye 3. számú választókerületében.
Varga Géza, a a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje. Fotó: Gyulai Hírlap Online - Súr Enikő

A politikus ígéretet tett arra, hogy teljes képviselői alapfizetéséről lemond, ha megválasztják. Varga Géza elmondta: fizetését minden hónapban egy alapítvány számlájára utalná. Az összegből a választókerület településein megalakuló, településfejlesztéssel foglalkozó civil egyesületeteket támogatná. Az országgyűlési képviselőjelölt hozzáfűzte: a kezdeményezéssel a politikusokról alkotott negatív képet szeretné árnyalni. Mint kifejtette, politikusként nem a vagyonszerzés motiválja, hanem a térség felemelkedéséért szeretne dolgozni.

Varga Géza azt is vállalta, hogy csak olyan törvényeket szavaz meg, amelyek tartalmával a településeken működő civil egyesületek is egyetértenek. A jobbikos képviselőjelölt úgy fogalmazott: a jelenlegi, rosszul működő képviseleti demokrácia helyett svájci típusú részvételi demokráciát szeretne megvalósítani a választókerületben. Mindez a „svájci típusú jólétet” eredményezhet a térségben – tette hozzá. A politikus végezetül azt is megígérte, hogy bármikor lemond képviselői mandátumáról, ha a választók elégedetlenek munkájával.

Varga Géza pártja devizahitelekkel kapcsolatos álláspontját is ismertette a sajtótájékoztatón. Mint fogalmazott, az ősbűn az első Orbán-kormánytól eredeztethető, hiszen lehetővé tette, hogy a bankok egyoldalúan módosíthassák a szerződéseket. Ilyen értelemben nem húzhatja ki magát a felelősség alól a jelenlegi Orbán-kormány sem – jegyezte meg.

A politikus szerint a lakosság eladósodása a 2002. és 2010. közötti időszakra, vagyis a Gyurcsány–Bajnai-kormány regnálásának idejére tehető. A devizahitelek miatt a 2003–2004-ben 1200 milliárd forintra rúgó lakossági hitelállomány 6300 milliárd forintra nőtt, amit a baloldali kormányzás nem akadályozott meg, hiszen szinte minden féket kiiktatott a rendszerből – hangsúlyozta.

– Annak a kormánynak jól jött az a 6300 milliárd forint, mert GDP-növelő tényező volt, hiszen azok, akik felvették ezeket a hiteleket, mind fogyasztásra költötték – vélekedett az országgyűlési képviselőjelölt. Varga Géza szerint a Bajnai-kormány sem volt különb, hiszen eltörölte a fiatal pároknak járó szocpol kedvezményt, ezzel tovább nehezítette a devizahiteles fiatalok helyzetét.

A Jobbik megoldásként a felvételkor érvényben lévő árfolyamon forintosítaná a devizahiteleket. A párt szerint a felelősséget a bankoknak kellene vállalniuk, mivel a magyar társadalom nem volt elég felkészült, nem rendelkezett a megfelelő pénzügyi kultúrával. Varga Géza kifejtette: minden olyan devizahitelesnek kártérítés járna, aki a kormányok időhúzása, illetve az árfolyam kedvezőtlen változása miatt többletfizetésre kényszerült. A párt ezenkívül meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, illetve szabályozná a végrehajtói díjak kifizetését. A politikus elmondta: a végrehajtói jutalék maximum két százalék lehetne.

– Mindezeket az intézkedéseket a kis- és középvállalkozásokra is kiterjesztenénk, valamint azokra, akik gépkocsit vettek, de nem luxuscéllal – ismertette a részleteket Varga Géza, majd hozzátette: a szabad felhasználású személyi kölcsönöket is bevonnák ebbe az intézkedési körbe.

    

Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)