Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai román főkonzulátus előtt demonstráltak a székely szabadság napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. március 11. 16:30
A gyulai román főkonzulátus előtt demonstráltak a székely szabadság napján
A Jobbik megmozdulásán Székelyföld önrendelkezése mellett álltak ki a szónokok
Székelyföld autonómiájáért demonstrált a Jobbik március 10-én a gyulai román főkonzulátus előtt. A párt gyulai alapszervezete által szervezett megmozduláson mintegy huszonöten vettek részt, a tüntetők székely és árpádsávos zászlókkal a kezükben hallgatták a felszólalókat.
____Eredeti-GYHRCSD_029.JPG

A JObbik demonstrációja a gyulai román főkonzulátus előtt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság alelnöke az eseményt megelőző sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem javult, hanem romlott a határon túli magyarság helyzete.

Képünkön (balról jobbra): Gyöngyösi Márton, Dévényi-Dabrowsky Géza és Samu Tamás Gergő

A politikus szerint a magyar diplomácia és külpolitika az elmúlt 25 évben nem állt ki a külhoniak érdekei mellett, olyan politikai-gazdasági klientúrát épített ki a határon túli magyarság körében, amely nem képviseli megfelelően közössége igényeit.  

A jobbikos képviselő arra is kitért, hogy Bogdan Diaconu szélsőséges román politikus tavaly a magyar nyelvhasználat korlátozását célzó törvénytervezetet nyújtott be a román parlamentbe.

Samu Tamás Gergő, a párt regionális igazgatója hangsúlyozta: a Jobbik több mint 13 éve támogatja konzekvensen a határon túliak autonómiatörekvéseit.

Dévényi-Dabrowsky Géza választókerületi elnök az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat kérte számon a román kormányon. Emlékeztetett rá, hogy a dokumentum önállóságot és szabad nyelvhasználatot ígért a nemzetiségeknek a közigazgatás, az igazságszolgáltatást és az oktatás területén. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)