Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai baloldal szerint újra kell alapítani a magyar köztársaságot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2015. március 14. 23:50
A gyulai baloldal szerint újra kell alapítani a magyar köztársaságot
Az EGYÜTT és szabadon 1848–49 hőseiért címmel meghirdetett rendezvényen mintegy tízen vettek részt
Valószínűleg Magyarországon újra kell alapítani és alkotni a köztársaságot – mondta Bod Tamás önkormányzati képviselő március 14-én, az Együtt – a Korszakváltók Pártja gyulai és békéscsabai alapszervezetei, valamint civilek által szervezett megemlékező ünnepségen a Petőfi téren. Az EGYÜTT és szabadon 1848–49 hőseiért címmel meghirdetett rendezvényen mintegy tízen vettek részt.
Az Együtt civilekkel közösen szervezett megemlékező ünnepsége a gyulai Petőfi téren. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az eseményen beszédet mondó Velkey Gábor a szabad magyar köztársaság ünnepének nevezte március 15-ét. A szociológus hozzátette: a szabadság, a haza és a haladás jelszavai mára szinte unos-untalan ismételté, eredeti jelentéstartalmukból kiforgatott politikai hivatkozássá váltak.

– Emlékezzünk, amikor a választási transzparensekre felírt szeretet a politikai ellenfelek gyűlöletére buzdított, vagy amikor a haza nem az itt élő, különböző emberek összetartozásának szimbóluma lett, hanem egyesek hazafiatlannak bélyegzését szolgálta, csak mert mást támogattak, más utat kerestek, más megoldást szorgalmaztak – mondta Velkey Gábor.  

A szociológus úgy fogalmazott: „a demokrácia szükségszerűen a szabadság talaján áll, annak védelmére épül, vagyis lényegét tekintve liberális”. Mint kifejtette, az „illiberális állam urakat és velük szemben alattvalókat, csinovnyikokat, a liberális demokrácia szabad, autonóm, felelős polgárokat és ellenőrzött hatalmat jelent.”

– Akik elnézik a nép nyomorát, s az egyenlőségi eszmét kommunista maradványnak tekintik, akik a polgári Magyarország jelszavát csak politikai termékként, saját hatalmi céljaikra használják, akik kisajátítják a hazát, akik nem tisztelik mások véleményét, s elvitatják az ellenzék jogát a közös ügyek képviseletében, és akik illiberális államról beszélnek, bár lehet, hogy ütemes tapsot kapnak majd holnap a kivezényelt csinovnyikoktól, de tetteikben nap mint nap megtagadják 1848 eszméit – jelentette ki.  

– Miféle ország az, ahol, ha valaki mer nemet mondani, mer szabad ember módjára viselkedni, azt megéljenezzük, mert olyan ritka? – tette fel a kérdést beszédében Lovász Andrea irodalomtörténész, majd hozzátette, a szabadság így egészen mást is jelent, hiszen valami ellenében definiálódik.

– A szabadságnak nem a rabság, hanem a szervilizmus az ellentéte. És ez borzasztó. Hiszen az egyén szabadsága – paradox módon – úgy lehet valódi, úgy lehet abszolút, ha meg is szünteti önmagát, mert a saját magától értetődőségében van, azaz úgy van, hogy nincsen – fejtette ki Lovász Andrea. Mint kiemelte, a szabadság azt is jelenti, hogy a felnövekvő generáció „ne a korlátokat, hanem a távlatokat lássa”.

– Annyit tudok most, szabad bölcsészként és anyaként, hogy a szabadságot meg kell tanítanom a gyerekeimnek: a maga magától értetődőségébe kell eljelentéktelenítenem – zárta gondolatait az irodalomtörténész.

– 1848. március 15-e tizenkét pontjának első és éppen ezért az egyik legfontosabb pontja a sajtó szabadságáról és a cenzúra eltörléséről szólt. Hol vagyunk ma ettől? ­– kérdezte Bod Tamás. A politikus azt is mondta, a kormánypártok azért szánnak 80 milliárd forintot „a közszolgálatinak csúfolt médiára”, hogy saját törzstáborukat megerősítsék.

Az önkormányzati képviselő Orbán Viktort politikai maffiózónak, Simicska Lajost pedig gazdasági maffiózónak nevezte beszédében, majd Lengyel László Népszabadságban megjelent írásából idézett.

Bod Tamás azt is kijelentette: „Magyarországon 2018-ra vagy talán előbb olyan helyzetet kell előállítani, amelyben leváltható lesz ez a rezsim”, amely, mint fogalmazott, lejtőn van.

– Valószínűleg Magyarországon újra kell alapítani és alkotni a köztársaságot. Ehhez minden bizonnyal új alkotmányra lesz szükség, olyanra, amely egyetértésen, konszenzuson alapul – mondta a politikus. Bod Tamás végül hozzátette: Magyarországon és Gyulán ma nincs önkormányzatiság, ezért azt újra kell építeni.

A rendezvény végén a résztvevők gyertyát gyújtottak, és egy-egy szál virágot helyeztek el a Petőfi-szobor talapzatán. 

Bod Tamás. Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2015. március 16. 22:04
Az EGYÜTT és szabadon 1848–49 hőseiért címmel meghirdetett rendezvényen mintegy tízen vettek részt
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)