Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Jobbik gyulai alapszervezete szerint megbukott a kormány közmunkaprogramja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • HÍREK • 2015. január 23. 17:40
A Jobbik gyulai alapszervezete szerint megbukott a kormány közmunkaprogramja
A párt falugazdász-hálózatok bevonásával alakítana ki új közmunkarendszert
Csengeri Lajos, a Jobbik gyulai alapszervezetének elnöke. Fotó: Gyulai Hírlap - Súr Enikő

A Jobbik új alapokra fektetné a közmunkaprogramot – áll a Jobbik gyulai alapszervezetének lapunkhoz eljuttatott közleményében. A párt szerint "a kormány egy eredendően hasznos kezdeményezést vakvágányra vezetett". Mint írják, "fontos lenne, hogy a közmunka valós, értékteremtő, jövedelemtermelő tevékenység legyen". A Jobbik azt javasolja, hogy a kormány falugazdász-hálózatok bevonásával alakítson ki új közmunkarendszert. 

Az alábbiakban teljes terjedelmében elolvashatják a Jobbik közleményét. 

"A Jobbik álláspontja szerint a közmunka jelenlegi formájában teljességgel megbukott. Sajnos a kormány egy eredendően hasznos kezdeményezést vakvágányra vezetett. A rosszul alkalmazott közmunka egyik bizonyítéka az elmúlt héten látott napvilágot: a baranya megyei Gyöngyfán más feladat híján harminchatan pucoltak fél éven át egy 300 méter hosszú árkot. Az értelmetlen, csupán kormányzati propagandát szolgáló pénzpazarlás miatt a település polgármestere lemondott! Idézet a polgármestertől: Úgy éreztem csalok, sikkasztok, okiratot hamisítok, és elkövetem a hivatali visszaélés bűntettét. Azzal követem el mindezt, hogy igazolom: a falu közmunkásai dolgoznak, holott ez nem igaz, csak herdáljuk az ország pénzét.

A kormány az idei évben 270 milliárd forintot szán közmunka címszó alatt a foglalkoztatási statisztikák kozmetikázására. A fenti példa is bizonyítja, hogy ezt a GDP közel 1%-át kitevő adófizetők által befizetett pénzt jóformán kidobjuk az ablakon.

A nem kellőképpen átgondolt megvalósítás és a statisztikai kozmetikázás mellett, a másik nagy probléma a közmunkában részvevő személyek kihasználása és bizonytalanságban tartása. Emlékeztetnénk mindenkit a tavalyi év tavaszi adataira: 2014 áprilisában, a választási hónapban 211 ezer ember dolgozott közmunkásként, majd hirtelen májusra ez a szám több mint a felére, 98 ezerre csökkent. A választási kampány lejártával a kormány 113 ezer embernek szüntette meg a munkahelyét. Csupán egy választási kampányfogás volt az egész.

A Jobbik szerint a közmunkára szükség van, de nem ebben a formában! Nagyon fontos lenne, hogy a közmunka valós, értékteremtő, jövedelemtermelő tevékenység legyen. Szerencsés lenne falugazdász hálózatok létesítésével/bevonásával kialakítani a közmunka rendszerét. A zöldség és gyümölcstermesztés, esetleg állattartással kiegészülve a közmunkaprogram keretében több kedvező hatással is járna:

– a megtermelt magasabb hozzáadott értékű termékek eladásából nyereség képződne, így magasabb bért lehetne fizetni a közmunkásoknak

– a helyben termelt élelmiszert felhasználhatnák a közintézmények

– a munka jellege miatt kiszámítható stabil munkahelyek jönnének létre

– az eddig szociális segélyen tengődők számára kitörési pont lehetne azáltal, hogy a munka során elsajátított tudást felhasználhatnák saját önellátásuk érdekében is.

A Jobbik szeretné új alapokra fektetni a közmunka programot, hogy az valóban a leszakadó rétegek és a gazdaság érdekeit szolgálja, a kormányzati propagandával szemben."

       

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)