Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Harminckilenc fős gyulai delegáció látogatott Budrio testvérvárosba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. április 20. 16:19
Harminckilenc fős gyulai delegáció látogatott Budrio testvérvárosba
Idősügyi konferencia és Budrio-Gyula 50 éves kapcsolata áll a fókuszban
Dr. Görgényi Ernő a konferencia megnyitóján. Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Két időskorúakat ellátó intézmény meglátogatásával kezdődött tegnap délután a Budrioba látogató delegáció programja. A San Domenico Idősek Otthonának és a Magnólis Szociális Központnak a felkeresése jó alapot adott a másnapi egész napos konferenciának. A vendéglátók a Gyula-Budrió 50 éves partnerkapcsolat emlékére fotókiállítást rendeztek a városi könyvtárban.

Gyula Város önkormányzata tavaly nyújtotta be pályázatát az Európai Unió Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Ügynöksége „Európa a polgárokért - Testvérvárosok hálózatának kialakítása”című programjára. E sikeres pályázatnak köszönhetően kerülhetett sor az öt állomásból álló konferenciasorozatra, melynek keretében jobban megismerkedhetünk testvérvárosaink idősügyi helyzetével. A gyulai és az aradi rendezvényhez hasonlóan, a budrioi konferencia során is hasznos ismereteket szerezhettek a résztvevők a rendező ország és település idősügyi helyzetéről. Hallhattak előadást az idősek helyzetének kutatásáról, annak módszertani-, technikai kérdéseiről, illetve sor került a kutatási eredmények ismertetésére is. A konferencia végén azokat a pozitív gyakorlatokat ismerhették meg a delegáció tagjai, amelyeket más országok már alkalmaznak, és amelyeket érdemes megszívlelnünk.

-  Eddig nem ejtetem szót arról, hogy miért éppen a szépkorúak társadalmi helyzete, illetve az aktív időskor került a pályázat fókuszpontjába. A kezdő impulzust, az ötletet egy budrioi látogatás adta. Azt láttam, hogy önöknél, a városi múzeumban a feladatok jó részét helyi nyugdíjasok látják el társadalmi munkában. Ez számomra több volt, mint elgondolkodtató. Ha sikerül bevonni a nyugdíjasokat a feladatokba, egyfelől érzik, hogy szükség van rájuk, szükség van a tudásukra, tapasztalatukra és az aktív részvételükre. Gyakorlatilag kifejezhetjük ezzel az irántuk érzett tiszteletünket. Másrészről a helyi közösség minden tagja számára előnyös, hiszen olyan elkötelezett emberek dolgoznak, akik ismerik a város történetét és minden bizonnyal szívvel-lélekkel végzik munkájukat. Ez a kölcsönhatás az egész település társadalmát erősíti, növeli a korcsoportok közötti szolidaritást, erősíti a lokálpatriotizmust, hat az életkor alapú szemlélet és előitélet ellen. Megmutatja a fiataloknak, hogy évtizedek múlva is lesz helyük a közösségekben és ők is ugyanezt a tiszteletet és megbecsülést élvezhetik majd, mint a jelenlegi idősebb korosztály. E konferenciasorozat látszólag az idős emberekről szól, de - és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni – ez csak a látszat. E területen sorra olyan kérdésekkel találkozunk, melyek közvetve vagy közvetlenül, de sokkal inkább a következő generációkat érinti majd. Van egy mondás Magyarországon, mely szerint az ember idős korában pontosan azt kapja vissza, amit fiatalon az időseknek adott. Érdemes ezen elgondolkodnunk, és érdemes figyelnünk! – hangsúlyozta beszédében dr. Görgényi Ernő polgármester.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)