Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai delegáció járt az olaszországi Budrióban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. E. • HÍREK • 2015. október 13. 11:00
Gyulai delegáció járt az olaszországi Budrióban
A küldöttség szakmai konferencián és találkozón vett részt
Gyula város 30 fős delegációját dr. Görgényi Ernő polgármester vezette a városunkkal immár 52 éve testvérvárosi kapcsolatot kötött Budrióba. Gyula Város Önkormányzata az idén immár a harmadik nagyszabású európai uniós projektjét és rendezvénysorozatát indította el, mely események a 2015-ös és a 2016-os évek meghatározó elemei lesznek az éves testvérvárosi találkozók szempontjából.
____Eredeti-eucivilmolino.jpg

képünk illusztáció 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Gyula városában a 2013-as esztendőt, egy testvérvárosi hálózatépítésre megnyert pályázatnak köszönhetően, az aktív időskorúakkal foglalkozó konferenciák („Nemzetközi tapasztalatcsere – fórum a generációk közötti együttműködés előmozdítására” címmel) tették ki, melyek égisze alatt ünnepi és jubileumi események is megrendezésre kerültek. A 2014-es évben a munka és a család világát („Munka és család – önkormányzatok tematikus hálózata” címmel), azok összefüggéseit taglalták a testvérvárosi programok, akár az előző évben, ekkor is szintén a Europe for Citizens program jóvoltából.

Hasonlóan a korábbiakhoz, jelen pályázat – a „Helyi polgárok az európai közéletben – hálózat a polgári részvétel erősítéséért” címmel – is előzetes helyi igényfelméréseken alapult, amelyek keretében meghatározásra kerültek azok a fő témák, amik mentén a partnertelepülések közös programokat szervezhetnek. A nyelvi és kulturális sokszínűség, ami a projekt sajátja, a konkrét tematikus kereteken túl hozzájárul az interkulturális párbeszéd elindulásához is, erre adnak lehetőséget a szakmai programok mellett megvalósuló szabadidős rendezvények, amelyek kötetlen találkozási lehetőségeket biztosítanak különböző országok küldöttjei számára.

Összefoglalva, a projekt egészének a fő célja, hogy megteremtse a lehetőséget a polgárok minél szélesebb körének bevonására a helyi politikák alakításába, erősítse a részvételi hajlandóságot a társadalmi tevékenységekben, bátorítsa a bevonódást a döntéshozatali folyamatok előkészítésébe.

 

Konferencia Palicson

Ezen pályázat hatállomásos, melynek nyitó rendezvényét júniusban szervezte a város új szerbiai partnertelepülésén, a határ menti Palicson. A két város civil szervezetei és egyesületei tartottak szakmai előadásokat, ismerkedtek meg profiljaik szerint. Egy közös képzőművészeti kiállítás is nyílt a településen a Gyulai Székely Aladár Fotóklub és palicsi festőművészek jóvoltából melynek folytatására jövő júliusában, de már Gyulán kerül sor. A rendezvényt követően a kulturális élet és a képzőművészet terén nyíltak meg lehetőségek, közös gondolkodás, kiállítások és pályázatok terén. A gyulai helyi termékek bemutatására is sort kerítettek a szervzeők, így a jelen lévők megkóstolhatták az Alakor sört és a Gyulai kolbászt is.

Az olasz kisváros, Budrio 2015. október 9–10–11-én adott otthon ezen programsorozatnak, szintén hasonló címmel. Erre a rendezvényre számos civil szervezet, egyesület látogatott el az önkormányzati projekt menedzsmentje szervezésében Gyuláról (Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Egyesülete, Dél-Alföldi Wellness Egyesület, Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége, Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete, Gyulai Ifjúsági Központ, Mi egy Másért Közhasznú Egyesület, Gyulai Kert- és Tanyatulajdonosok Egyesülete, Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület és a Katolikus Karitász). A szakmai előadásokon túl a kiutazók meglátogathatták Budrio attrakcióit és az évente visszatérő rendezvényét, az AGRIBU-t, valamint Bologna nevezetességei is bemutatásra kerültek.

A projekt keretében hat találkozó – Palics, Budrio, Arad, Ditzingen, Kovászna és Gyula – megszervezését tervezi Gyula városa, amelyek tematikus fókuszában a helyi polgárok közéletben való részvétele áll.

 

Eseményhelyszínek:

  1. Palics (Szerbia) – 2015. június 26–27.
  2. Budrio (Olaszország) – 2015. október 9–11.
  3. Arad (Románia) – 2015. december 11–12.
  4. Ditzingen (Németország) – 2016. március 18–20.
  5. Kovászna (Románia) – 2016. május 6–8.
  6. Gyula (Magyarország) – 2016. június 10–12.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)