Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Budrio és Gyula testvérvárosi kapcsolatának 50. évfordulóját ünnepelték

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • H. É. • HÍREK • 2013. április 26. 11:00
Budrio és Gyula testvérvárosi kapcsolatának 50. évfordulóját ünnepelték
Dr. Görgényi Ernő: Az igazán lényeges dolgok az embereken múlnak és nem a politikán
Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva

Az olaszországi látogatás során Budrio és Gyula testvérvárosi kapcsolatának 50. évfordulóját is megünnepelték a vendéglátók és a 39 tagú gyulai delegáció. A város főterén megrendezett ünnepségen Giulio Pierini polgármester Quirico Filopanti matematikus, politikus – 1849-es, napainkban is aktualitással bíró – beszédéből idézett: minden államnak kapcsolatot kell tartani a közös cél érdekében.

A híres budriói személyiség gondolatát tovább- fűzve Pierini hangsúlyozta, európai szemmel tekintenek kapcsolataikra, hiszen a testvérvárosi egyezmény megújítása elősegíti városaink fejlődését és a kölcsönös kapcsolatok erősítését.

Dr. Görgényi Ernő a magyar-olasz kapcsolatok évszázadokon átívelő történelmére hívta fel a figyelmet. Miután lehullott a vasfüggöny, újra visszakerült hazánk az őt megillető helyre, oda, ahová mindig is tartoztunk, Európához. Kormányok, városvezetők érkeztek, majd mentek, de a lényeg, a két város kapcsolata megmaradt, és a mai napig él. Az igazán lényeges dolgok az embereken múlnak és nem a politikán. A jövőben is arra kell törekedni, hogy a polgárokra alapozva építsük a kapcsolatainkat, mert akkor lesz tartós és hiteles – hangsúlyozta a gyulai polgármester.

A Gyulai Hírlap kérdésére Baranyó Géza főszervező összegezte a hétvége eseményeit.

– Meggyőződésem, hogy a konferenciasorozat szervezésének legnehezebb részéhez értünk. Abba a Budrióba hoztuk el a konferenciát, amellyel Európa- szerte is ritkaságszámba menő évfordulót ünnepelünk, hiszen most 50 éves a kapcsolatunk. Az előkészületek során voltak félelmeink annak tekintetében, hogy hogyan lehet egy ekkora eseményt több mint 1000 kilométeres távolságból megszervezni. Hála az olaszok segítőkészségének, a program zárásakor csak azt tudom mondani, hogy minden gördülékenyen zajlott le. Színvonalas programokon vettünk részt. Úgy érzem, hogy a változó intenzitású testvérvárosi kapcsolatunk új tartalmat kapott. Ezt egyébiránt a két város polgármestere, Giulio Pierini és dr. Görgényi Ernő beszédeikben is megerősítették.

A találkozó központi témája most is az idősügyi konferencia volt. Ahogy haladunk állomásról állomásra, a konferenciák színvonala úgy javul. A delegáció valamennyi tagja hasznos tapasztalatot szerzett az olasz idősügyi helyzetről. A következő konferenciát Kovásznába szervezi városunk, majd azt követően a gyulai záró konferencián ünnepeljük meg Budrióval az 50. évfordulót. A szervezők egy kis meglepetéssel is készülnek majd. Felkérték az olasz vendéglátókat, hogy a szeptemberi hétvégére séfekkel és szakácsokkal egészítsék ki delegációjukat, és hozzák el nekünk az olasz gasztronómiát.

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Hargittai Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)