Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Különleges halételek és halászlevek készültek a gyulai vár tövében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • HÍREK • 2014. július 24. 13:00
Különleges halételek és halászlevek készültek a gyulai vár tövében
Halászléfőző és halételkészítő versenyt, valamint horgásztalálkozót és versenyt rendeztek Gyulán
Rotyogtak a halászlevek a gyulai vár tövében. Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva

Szenvedélyes horgászok és elhivatott konyhamesterek sürgölődtek június 19-ének reggelén a gyulai vár tövében, hogy a legjobbak legyenek az idei halászléfőző és halételkészítő versenyen.

A főzőverseny hivatalosan 9 órakor kezdődött, a remek minőségű ételek megítélése során nehéz helyzetben lévő szakmai zsűri pedig 13 órától vetette össze a változatos ízeket. Az ínycsiklandozó illatok a délelőtt során az érdeklődőket is egyre közelebb vonzották, és amíg ők a kóstolásra vártak, horgásztechnikai bemutatók és horgászati kellékek és fotókiállítás megtekintésével múlatták az időt.

– Tizenkét csapat indult, mindegyik többféle halételt is készített a versenyszámon kívül – mondta Kiss Mihály szervező, ki maga is a rajtolók között volt, és aki ételkülönlegességként töltött káposztát készített halból.

De nemcsak ő rukkolt elő ínyencségekkel, hanem a gyulaiakon kívül Biharugráról és Elekről érkező csapatok is, melyek megannyi apró fortéllyal tették különlegessé, egyedivé a versenyt. A kötelező halászlé mellett saját, hozott halaikból készített füstölt busa, süllő és törpeharcsa, ikrahab, tavaszi harcsavarázs, füstölt-olajos busafilé, de halból készített chips is szerepelt a repertoárban. A halászléfőző és halételkészítő versenyt harmadik éve szervező Kiss Horgászegyesület az eddig az Erkel-tavon lévő versenyét idén először hozta a vár elé a Csónakázótóhoz, a helyszínválasztással is évről évre egyre színvonalasabbá téve a kínálatban és ételminőségben egyaránt erősödő programot.

– A halételek népszerűsítése a célunk, hogy minél többen szeressék meg és fogyasszák a halat, mivel rendkívül egészséges – árulta el Kiss Mihály, szervező. – Sok ember fél a haltól, a halételekben lévő szálkától, de kétnapos programunk során mi azt is megmutatjuk, hogy kell egy halat úgy kifilézni, hogy ne legyen szálkás, és a korábbi halászléfőző versenyek kapcsán több visszajelzést is kaptunk arra vonatkozóan, hogy ez a szándékunk eredményes, hisz azóta vannak, akik a filézett halat már örömmel megeszik.

A szakmai zsűri tagjai (Fodor Imre elnök, valamint Kiss Ferenc, Makarovné Demeter Edit, Nemes Attila) az ételek minőségén túl számos kategóriában értékeltek, többek között a terítések szépségét is osztályozták, a díjazottakat pedig oklevéllel, valamint a győzteseknek kijáró kupákkal jutalmazták. A rendezvény ideje alatt átadták a Kiss Mihály és Schlett Árpád által közösen alapított Gyula Város Horgászsportjáért Díjat, ezzel is megbecsülve azokat a személyeket, akik e sportban öregbítették városunk hírnevét. Idén Vidó Ferenc és ifj. Vidó Ferenc részesült elismerésben, hisz munkájukkal, példamutatásukkal sokat tesznek a Gyulai horgászsport fejlődésért és az utánpótlás nevelésért.

 

Halételkészítő verseny végeredménye:

1. Biharugrai Halgazdaság Kft. (sülthal mangalica zsírban)
2. Kiss Mihály (töltött káposzta halból)
3. Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete (tavaszi harcsa varázs)

 

Legszebb tálalás:

Szabó Róbert (pontyfilé Orly-módra héjában sült burgonyával)

 

Legkülönlegesebb halétel:

Biharugrai Halgazdaság Kft. (füstölt busa olajban)

A zsűri különdíját mely Póka György festőművészünk felajánlása volt a Nepomuki Szent János Lovagrend érdemelte ki az ikrából készített halhabbal.

 

Halászléfőző verseny végeredménye:

1. Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete
2. Munkácsy Horgászegyesülete
3. Gyulai Városbarátok Köre

 

A halak szerelmesei szakácstudományuk megmutatása mellett július 20-án a horgászatban is jeleskedhetnek, ugyanis a vasárnap már a halfogás tudományáé volt, hiszen a gyulai Erkel tó mentén horgásztalálkozó- és verseny is a kétnapos program részét képezte. A versenyen mintegy 34 fő horgász vett részt és az elszántaknak a meleg idő és fronthatás ellenére is 95 kg halat sikerült megszákolniuk. Vass Zoltánnak idén is serült megvédenie tavalyi bajnoki címét.

A legnagyobb halat Szabó Zsolt sarkadi horgász, mintegy 4,39 kg-os pontyot fogott.

  1. Vass Zoltán               12,12 kg
  2. Tóth Sándor              10,85 kg
  3. Szabó Zsolt                9,05 kg
  4. Téglás Béla                 7,21 kg
  5. Batka János                 7,17 kg
  6. Tóth Béla                    6,74 kg
  7. Kiss János                  6,16 kg
  8. Nagy Zsolt                 3, 25 kg
  9. Demeter István            3,22 kg
  10. Szabó József                3,2 kg

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Csomós Éva
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)