Szenvedélyes horgászok és elhivatott konyhamesterek sürgölődtek június 19-ének reggelén a gyulai vár tövében, hogy a legjobbak legyenek az idei halászléfőző és halételkészítő versenyen.
A főzőverseny hivatalosan 9 órakor kezdődött, a remek minőségű ételek megítélése során nehéz helyzetben lévő szakmai zsűri pedig 13 órától vetette össze a változatos ízeket. Az ínycsiklandozó illatok a délelőtt során az érdeklődőket is egyre közelebb vonzották, és amíg ők a kóstolásra vártak, horgásztechnikai bemutatók és horgászati kellékek és fotókiállítás megtekintésével múlatták az időt.
– Tizenkét csapat indult, mindegyik többféle halételt is készített a versenyszámon kívül – mondta Kiss Mihály szervező, ki maga is a rajtolók között volt, és aki ételkülönlegességként töltött káposztát készített halból.
De nemcsak ő rukkolt elő ínyencségekkel, hanem a gyulaiakon kívül Biharugráról és Elekről érkező csapatok is, melyek megannyi apró fortéllyal tették különlegessé, egyedivé a versenyt. A kötelező halászlé mellett saját, hozott halaikból készített füstölt busa, süllő és törpeharcsa, ikrahab, tavaszi harcsavarázs, füstölt-olajos busafilé, de halból készített chips is szerepelt a repertoárban. A halászléfőző és halételkészítő versenyt harmadik éve szervező Kiss Horgászegyesület az eddig az Erkel-tavon lévő versenyét idén először hozta a vár elé a Csónakázótóhoz, a helyszínválasztással is évről évre egyre színvonalasabbá téve a kínálatban és ételminőségben egyaránt erősödő programot.
– A halételek népszerűsítése a célunk, hogy minél többen szeressék meg és fogyasszák a halat, mivel rendkívül egészséges – árulta el Kiss Mihály, szervező. – Sok ember fél a haltól, a halételekben lévő szálkától, de kétnapos programunk során mi azt is megmutatjuk, hogy kell egy halat úgy kifilézni, hogy ne legyen szálkás, és a korábbi halászléfőző versenyek kapcsán több visszajelzést is kaptunk arra vonatkozóan, hogy ez a szándékunk eredményes, hisz azóta vannak, akik a filézett halat már örömmel megeszik.
A szakmai zsűri tagjai (Fodor Imre elnök, valamint Kiss Ferenc, Makarovné Demeter Edit, Nemes Attila) az ételek minőségén túl számos kategóriában értékeltek, többek között a terítések szépségét is osztályozták, a díjazottakat pedig oklevéllel, valamint a győzteseknek kijáró kupákkal jutalmazták. A rendezvény ideje alatt átadták a Kiss Mihály és Schlett Árpád által közösen alapított Gyula Város Horgászsportjáért Díjat, ezzel is megbecsülve azokat a személyeket, akik e sportban öregbítették városunk hírnevét. Idén Vidó Ferenc és ifj. Vidó Ferenc részesült elismerésben, hisz munkájukkal, példamutatásukkal sokat tesznek a Gyulai horgászsport fejlődésért és az utánpótlás nevelésért.
Halételkészítő verseny végeredménye:
1. Biharugrai Halgazdaság Kft. (sülthal mangalica zsírban)
2. Kiss Mihály (töltött káposzta halból)
3. Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete (tavaszi harcsa varázs)
Legszebb tálalás:
Szabó Róbert (pontyfilé Orly-módra héjában sült burgonyával)
Legkülönlegesebb halétel:
Biharugrai Halgazdaság Kft. (füstölt busa olajban)
A zsűri különdíját mely Póka György festőművészünk felajánlása volt a Nepomuki Szent János Lovagrend érdemelte ki az ikrából készített halhabbal.
Halászléfőző verseny végeredménye:
1. Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete
2. Munkácsy Horgászegyesülete
3. Gyulai Városbarátok Köre
A halak szerelmesei szakácstudományuk megmutatása mellett július 20-án a horgászatban is jeleskedhetnek, ugyanis a vasárnap már a halfogás tudományáé volt, hiszen a gyulai Erkel tó mentén horgásztalálkozó- és verseny is a kétnapos program részét képezte. A versenyen mintegy 34 fő horgász vett részt és az elszántaknak a meleg idő és fronthatás ellenére is 95 kg halat sikerült megszákolniuk. Vass Zoltánnak idén is serült megvédenie tavalyi bajnoki címét.
A legnagyobb halat Szabó Zsolt sarkadi horgász, mintegy 4,39 kg-os pontyot fogott.
- Vass Zoltán 12,12 kg
- Tóth Sándor 10,85 kg
- Szabó Zsolt 9,05 kg
- Téglás Béla 7,21 kg
- Batka János 7,17 kg
- Tóth Béla 6,74 kg
- Kiss János 6,16 kg
- Nagy Zsolt 3, 25 kg
- Demeter István 3,22 kg
- Szabó József 3,2 kg