Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Számos érdekes műsorral kedvez az irodalom szerelmeseinek a gyulai ünnepi könyvhét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Oláh Szabolcs • KULTÚRA • 2014. június 10. 09:00
Számos érdekes műsorral kedvez az irodalom szerelmeseinek a gyulai ünnepi könyvhét
Az ünnepi könyvhetet június 11. és 18. között rendezi meg a Mogyoróssy János Városi Könyvtár
A Mogyoróssy János Városi Könyvtár Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Mogyoróssy János Városi Könyvtár idén is újdonságokkal és színes programokkal lepi meg az irodalom szerelmeseit az ünnepi könyvhéten, június 11–18. között. A Gyulai Hírlapnak Dézsi János könyvtárigazgató elmondta, a hagyományoktól eltérően nem egy meghívott neves író beszédével kezdődik a program a Harruckern téren. A programsorozat ezúttal a III. Gyulai Slam Partival indul a Kossuth téren, ahol gyulai és országosan ismert fiatal írók, költők is fellépnek.

 – Az új helyszínnel és formátummal szeretnénk minél több embert megmozgatni, hiszen az elmúlt évek tapasztalata, hogy a műfaj sok fiatalt érdekel. Minden napon lesz program, az idei könyvhéten is főleg helyi vagy legalábbis alföldi alkotók ajándékozzák meg újdonságokkal az irodalomkedvelőket – mondta Dézsi János.

Az ünnepi könyvhét június 11-én, szerdán kezdődik. Péter Erika költő Iskolabúcsúztató című vidám, interaktív műsorát nem kérdés, hogy szívesen fogadják majd a gyerekek 11 órakor a Simonyi-olvasóteremben. A slam poetry előadók találkozóját 19 órakor a Kossuth téren, rossz idő esetén pedig a Simonyi-olvasóteremben tartják, ahol a gyulai slammereken kívül Saiid (Süveg Márk) és Színész Bob (Horváth Kristóf) a vendégek.

Görgényi Tamás békési festő- és szobrászművész pasztell tájképeiből és csendéleteiből álló tárlat június 12-én, csütörtök 17 órakor nyílik meg a bibliotékában. A kiállítást megnyitja dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus. Aznap este, 18 órakor író-olvasó találkozónak lehetnek tanúi a Simonyi-olvasóteremben, ahol a Gyulai Várszínház jubileumi drámakötetét mutatják be. Az est vendége Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, drámaíró, házigazda Gedeon József színházigazgató.

A Gyuláról Kazohíniába című programban Szatmáry Sándorról, a magyar Orwellről lesz szó június 13-án, pénteken 18 órakor a könyvtár előadótermében, ahol Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész előadását láthatják.

Dr. Elek Tibor József Attila-díjas irodalomtörténész 10., Irodalom és nemzeti közösség című kötetéről dr. Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója kérdezi az alkotót június 16-án, hétfőn 18 órakor az előadóteremben.

Másnap, június 17-én, kedden 18 órától ugyancsak egy könyvbemutatónak lehetnek a tanúi. Hartay Csaba költő, író Lerepül a hülye fejetek… című könyvét mutatja be Vaszkó Tamás nyugalmazott gimnáziumigazgató segítségével.

Kétségkívül érdekes lesz az az író-olvasó találkozó, ahol Sarusi Mihály József Attila-díjas író-költőtől alföldi történeteket hallhatunk június 18-án, szerdán 18 órától az olvasóteremben. A program során szó esik az alkotó Simonyiról szóló kötetéről, valamint a közelmúltban megjelent Kopóirat könyvéről, amely 3/3-as ügyekkel foglalkozik, s amelyben gyulai vonatkozások is felismerhetők. Az est házigazdája dr. Szabó Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató.

Láthatjuk, hogy az idei könyvhét is törekszik minden irodalmi igényt kielégíteni. Aki mégis szívesebben foglalkozik otthonának békés magányában a literatúrával, június 12-13-án annak is érdemes lesz kibaktatni a Kossuth térre. Az IQ Könyvesbolt, a Békés Megyei Levéltár, a Hiszi-Partner Kft. és a Dürer Nyomda Kft. közreműködésével könyvvásárok és csereberék, könyvkiállítások és dedikálások alkalmával nem csekély az esély, hogy az ember meglel egy-egy régóta keresett, kemény kötésű gyöngyszemet.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)