Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén megjelent lemezének hanganyagából válogatott a Kodály Kórus gyulai hangversenyén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szávai Krisztina • KULTÚRA • 2014. június 09. 23:00
Idén megjelent lemezének hanganyagából válogatott a Kodály Kórus gyulai hangversenyén
A koncert az egyedülállóan gazdag magyar kortárs kóruszene kiválóságait népszerűsítette
Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Vastapssal köszönte meg a közönség a debreceni Kodály Kórus nagyszerű koncertjét, melynek a gyulai Városháza díszterme adott otthont június 5-én. A hangversenyen a cívisváros híres énekkara Szent és profán címmel idén megjelent lemezének hanganyagából válogatott, így a romantika korának zseniális zeneköltője, Liszt Ferenc műveit kivéve kortárs magyar zeneszerzők alkotásait hallgathatta meg a nagyérdemű. Az est első felében Tóth Péter, Fekete Gyula és Csemiczky Miklós szakrális témájú kórusművei szólaltak meg, a műsor második részében Orbán György és Vajda János világi tematikájú alkotásait tolmácsolta az énekkar. Zongorán Réti Balázs közreműködött, szólót Korponai Kiss Noémi és Győrfiné Hovancsek Tünde énekelt.

- A Kodály Kórus már többszörösen visszatérő vendégnek számít Gyulán, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral is szép közös zenei élményt őrzünk – beszélt a két város, a két kórus, s a zenekedvelő gyulai közönség szíveslátásáról Pad Zoltán karnagy, hangsúlyozva, hogy e hangverseny is az Európában egyedülállóan gazdag magyar kortárs kóruszene kiválóságainak bemutatását és népszerűsítését szolgálja.

Szent és Profán: a kortárs kórusmuzsika legjavából válogatott Pad Zoltán, a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya, amikor összeállította azt a közel hetvenpercnyi anyagot, mely egyszerre ellentételezve és kiegészítve egymást, szakrális és világi témákból áll. A kórusantológiában a capella művek és hangszeres kísérettel előadott darabok is szerepelnek. A Kodály Kórus az elmúlt esztendőben több nagyvárosban, így Szegeden, Debrecenben és Budapesten is adott már ízelítőt készülő lemezéből, megjelenését követően pedig idén márciusban a kórusmuzsika európai nagydíjáért folyó megmérettetés, a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nyitókoncertjén ismertette meg a nemzetközi közönséggel is a kortárs alkotásokat, melyek közkinccsé tételét kiemelkedően fontos feladatának tartja. 

      

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
GYULAI HÍRLAP • 2014. június 10. 10:54
A koncert az egyedülállóan gazdag magyar kortárs kóruszene kiválóságait népszerűsítette
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)