Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint 130 esztendőt röpítenek vissza minket a gyulai időben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.KULTÚRA • 2016. július 15. 12:19
Több mint 130 esztendőt röpítenek vissza minket a gyulai időben
Székely Lajos tanító úr „könyvecskéje”
Igazi helytörténeti ritkaságot örökített meg az utókornak a Gyulai Városbarátok Köre – mondta el a Gyulai Hírlapnak Durkó Károly elnök. A könyv írója, Székely Lajos 1862. július 17-én született Nagyváradon. A kis „útikönyv” visszarepíti olvasóját a 130 évvel ezelőtti Gyulára. A kiadványhoz kapunk egy értékes korabeli várostérképet is.
____Eredeti-gyulakonyv_2.jpg

ennyi kell az időutazáshoz

Fotó: Gyulai Hírlap

Izgalmas képzeletben végigsétálni a XIX. századi Gyulán. A rajzokkal, békebeli reklámokkal, illetve Fái Izidor fotográfus 1880-as évek végén készült fényképeivel egy hangulatos, idilli kisváros képe tárul elénk. Egyetlen dolog hiányzik a könyv mellé, egy időgép.

Az 1897-ben megjelent Gyula város leírása című könyv reprint kiadását azonos oldalszámmal jelentették meg a Városbarátok. Az újkori szerkesztők ügyeltek a szerkesztési és tartalmi hűségre is.

Székely Lajos 1881-ben telepedett le Gyulán. Kezdetben tanító, később pedig a belvárosi elemi iskola igazgatója volt, de egyházmegyei tanfelügyelőként is tevékenykedett. 1892-ben a Békés megyei Régészeti és Közművelődési Egyesület „Népmondák és népdalok” gyűjteményéért 10 arannyal jutalmazta. A magyarországi katolikus tanítók országos kongresszusa 1920-ban a tanítók 100-as bizottságába Békés megyéből őt választotta tagjai közé. A nagyváradi római katolikus egyházmegyei főhatóság a népnevelés terén kifejtett sikeres működése elismeréséül igazgató-tanítóvá nevezte ki 1924-ben. Alapítója és díszkarnagya volt az Erkel Ferenc Dalkörnek. A Gyula város leírása című könyvünk írója 1935. szeptember 2-án hunyt el Gyulán. Legyünk büszkék munkásságára! – nyilatkozta a Gyulai Hírlapnak Durkó Károly.

– A 72 oldalas hasonmás kiadást a 120 éve elhunyt gyulai polgármester, az 1860-ban nyomdát alapító Dobay János emlékének ajánljuk, de természetesen tisztelgünk a könyv írója előtt is, hiszen az utolsó oldalon elolvashatjuk Székely Lajos életrajzát, aki a korabeli város köztiszteletben álló pedagógusa, igazgató-tanítója volt – mondta a Városbarátok elnöke. 

A könyvet Durkó Károly szerkesztette, a reprint kiadást Polyák Edit gondozta. A Dürer Nyomdában készült kis album kiadásában Székely Árpád és Balla Tibor működött közre. A könyv a közönség által elérhető a Gyula régen és ma könyvsorozat köteteit árusító helyeken, így például az IQ Könyvesboltban, a Máté Papírboltokban, az Almásy- kastélyban és a piacon. A Gyula város leírása című könyv kiadását támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap.   

 

____Eredeti-gyulakonyv_3.jpg

korabeli térkép is jár a kiadványhoz

Fotó: Gyulai Hírlap

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)