Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gésák titkos világába vezették be a gyulai közönséget

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. január 27. 20:30
A gésák titkos világába vezették be a gyulai közönséget
A témáról Hankó Ferenc, a MAPON alelnöke tartott előadást a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban
Miről ismerhető fel a gésa? Mi különbözteti meg öltözete, hajviselete és sminkje alapján a szórakoztatás művészetét még csak tanuló oirantól? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik részt vettek a gésák titokzatos világába betekintést nyújtó, gyulai könyvtárban tartott előadáson.
____Eredeti-GYHRCSD_009.JPG

Hankó Ferenc, a MAPON alelnöke tartott előadást a gyulai könyvtárban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Nagy várakozások előzték meg a decemberre meghirdetett, majd január 20-án, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban 17 órai kezdettel megtartott előadást, melynek megnyitásaként Fodor György, a gyulai Magyar–Japán Kulturális Egyesület, azaz a MAPON egyik alapító tagja köszöntötte a megjelenteket. Egyúttal a rendezvénynek helyet biztosító könyvtárnak is köszönetet mondott, hisz egyesületük 2013-ban épp a Simonyi-olvasóteremben alakult, ők pedig azóta is számos alkalommal tárták már fel Japán kulturális nagyságát a gyulaiaknak. A két ország közti baráti kapcsolat kiépítését pedig igazolja, hogy idén már 3. alkalommal rendezik meg a Gyulai Japán Napot, melyre tavaly a magyarországi japán nagykövetség legmagasabb rangú küldöttsége, Koszuge Dzsunicsi rendkívüli, meghatalmazott nagykövet és delegációja is ellátogatott.

Fodor György

Ezúttal pedig Hankó Ferenc, a MAPON alelnöke az „Oiranoktól a geikókig – Betekintés a gésák életébe” című előadásával kalauzolta el egy olyan különleges világba a jelenlévőket, ahová még a japánok többségének sincs betekintése. A szórakoztatás művészetét tökéletesen alkalmazó gésák életének megismeréséhez azonban némi háttérismeret is dukált, így Hankó Ferenc az ország földrajzi elhelyezkedéséről, népességének megoszlásáról, történelmi hátteréről, na és persze arról a Japánra annyira jellemző sokféleségről is beszélt, melyet a tradicionális értékek és a modernség keveredése eredményez.

A gésaközösségek kialakulásának történelmi ismertetése mellett Hankó Ferenc arról is beszélt, hogy a tanuló gésáknak milyen átalakulási folyamatokon kell keresztülesni, amíg avatott gésákká nem válnak. A MAPON alelnöke előadásában arra is kitért, hogy a hagyományos japán hangszerek, tradicionális táncok és énekek előadásmódját, valamint a teaszertartás pontos kivitelezését, de még a vendégeikkel való beszélgetés technikáját is művészi szintre fejlesztő gésák számára a kultúra nyújtott segítséget ahhoz, hogy kiemelkedhessenek korábbi sanyarú sorukból.

Hankó Ferenc 

Hankó Ferenc a szigorú előírások által szabályozott öltözet, smink és hajviselet által mutatta be a tanuló és a tapasztalt gésák közti hierarchiát, illetve a legismertebb gésa életéből készült filmre utalva mutatott rá a filmben szereplő pontatlanságokra, de a hölgyek kitörési lehetőségeit is felvázolta.

Az est során Baracsi István „fekete öves zenész”, a MAPON titkára a Tokiói éjszakák című fülbemászó dalát énekelte el a közönségnek, minden lehetséges japán jellegzetesség felsorakoztatásával, zárásként pedig a Köszönöm című dallal bocsájtotta útjára a keleti kultúra e különös területén kiművelt közönséget.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)