Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tehenésztelep vagy mosogatás is adhat ihletet

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Magyar Barna • KULTÚRA • 2015. október 08. 18:00
Tehenésztelep vagy mosogatás is adhat ihletet
Három nagy sikerű könyvet mutattak be a gyulai könyvtárban
A humornak néha óriási szerepe van a prózaírásban, s sokszor éppen a legváratlanabb életszituációk adják a témát. Erről és ezekhez hasonló gondolatokról esett szó azon a hármas könyvbemutatón, amelyet a nagy múltú Athenaeum Kiadó szerzőinek közreműködésével október 7-én este tartottak Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban az Őszi Könyvtári Hét keretében.
____Eredeti-DSC09796.JPG

Képünkön (balról jobbra): Szabó Tibor Benjamin, Hartay Csaba és Tóbiás Sándor Tamás 

Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs 

Az esemény a Nagy Olvasási Kihívásban indult felnőttek versenyének eredményhirdetésével kezdődött. Dézsi János könyvtárigazgató rámutatott: az olvasásnak jótékony hatása van, aki olvas az emberileg is sokkal több. A Gyulán valamennyi indulót díjazták, mivel sikerült kellő szponzort találni a játékhoz. Azt, hogy a versenyzők közül ki melyik ajándékot nyerte, sorsolással döntötték el.

Kónya István alpolgármester, a Nagy Olvasási Kihívás gyulai versenyének fővédnöke megköszönte a szponzorok támogatását, a versenyzőknek pedig azt a fáradozást, amivel megdolgoztak a sikerért.

Ezt követően Tóbiás Sándor Tamás (aki T. S Thomas álnéven írta művét) Londinium hercege, Hartay Csaba Nem boci! és Szabó Tibor Benjamin (aki egyben az Athenaeum Kiadó igazgatója is) Epic című könyvének bemutatója következett.

Megtudhattuk: az Athenaeum Könyvkiadó egy könyvkereskedésből jött létre, amelyet Emich Gusztáv nyitott meg Pesten 1841-ben. A könyvesbolt 1843-ban adta ki első könyveit, s később Jókai Mórnak, Krúdy Gyulának is a kiadójává vált, sőt a Czuczor Gergely – Fogarasi János neveivel fémjelzett szótárt is kiadta.

Szabó Tibor Benjámin, Tóbiás Sándor Tamás és Hartay Csaba is Békés megyei kötődésű, ezért is volt célszerű így együtt, hármasban bemutatni könyveiket. Tóbiás Sándor Tamás elmondta: ő több hónapot töltött Londonban mosogatással. Shakespeare a kedvenc írója, ezért gyakran járkált a sötét konyha és a színház között. S főleg e közben születtek azok a gondolatai, amelyeket regényében leírt. A mű megírására győzködni kellett, mert nem hitte el magáról, hogy egy 600 oldalas regényt képes megalkotni.

Hartay Csaba korábban már írt úgynevezett „agroprózákat” (a mezőgazdaságról szólókat), s mivel sikeresek voltak, gondolta, hogy belevág a Nem boci! című könyve megírásába. A tehenészet körüli világot és a humort ötvöző művéből részletet is felolvasott a gyulai közönség nagy örömére.

Szabó Tibor Benjámin elmondta: ő könyvében a minőségi tudás tiszteletére hívja fel a figyelmet, kitűnő elmék szerepelnek benne.

Mindhárom író megemlítette: már dolgozik az újabb köteten. S az Athenaeum Könyvkiadó sem tétlenkedik: Szabó Tibor Benjámin bejelentette, október 14-én Frankfurtba utazik egy nagy nemzetközi könyvtalálkozóra, ahol több kiadóval arról egyeztet, miként lehetne kiadni a magyar szerzők műveit külföldön.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)