Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pántlikás leányok és kalapos legények húzták föl a várfalra a Gyulai Várszínház zászlaját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • KULTÚRA • 2015. június 26. 23:50
Pántlikás leányok és kalapos legények húzták föl a várfalra a Gyulai Várszínház zászlaját
A gyulai várkertben megnyílt az 52. összművészeti fesztivál s vele a XVI. Körös-völgyi Sokadalom
Pántlikás leányok és kalapos legények ropják a gyulai várkertben, a téglaváron pedig a Gyulai Várszínház zászlaja díszeleg. A kettőt joggal kapcsolhatjuk össze, hiszen immáron 16. esztendeje, hogy a Körös-völgyi Sokadalommal együtt nyílik meg a gyulai teátrum hathetes nyári összművészeti fesztiválja. Mint minden szabadtéri színháznak, a gyulainak is volt oka tartani az elmúlt napokra jellemző esős időjárástól, ám június 26-án este mégis lágy napsütéses, bárányfelhős alkony üdvözölte a sokaságot.
____Eredeti-GYHRCSD_0036.JPG

hat hétre Bevette a várat a Gyulai várszínház

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A ceremónián elsőként köszöntötte a közönséget Gedeon József, aki idén huszadik alkalommal állt a színpadon, hogy a Gyulai Várszínház igazgatójaként népszerűsítse a sokszínű színházi évadot, és ajánlja a várkert vendégeinek a hathetes minőségi programkavalkádot.

Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériumának művelődési és művészeti főosztályvezetője megnyitó beszédében kifejtette, nem szólhat ma kulturális hír másról, hogy aznap Gyulán egyszerre nyílik meg az ország legremekebb népművészeti rendezvénye és az 52. alkalommal megvalósuló várszínházi évad, amely Shakespeare-ről szól, arról a szerzőről, aki mindent tudott rólunk, emberekről – kicsinységünkről és nagyságunkról.

____Eredeti-GYHRCSD_0024.JPG

Újfent eljöttek a néptáncosok a gyulai várkertbe

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a Körös-völgyi Sokadalom főszervezője elmondta, Dél-Alföld népművészetének ünnepén újra eljöttek a kézművesek, hogy bemutassák portékáikat, s mindazt, hogyan készülnek az alkotások, hogy a fafaragók keze alatt hogyan válik csodává, és hogyan alakul ki egy-egy használati tárgy, valamint hogyan készülnek a szőttesek és a hímzések. Újfent eljöttek a táncosok, hogy bemutassák mindazt a tudásukat, amellyel egy évig készültek erre a rendezvényre. Az ünnepre, ahol a népművészetet művelők, a mecénások és a befogadó közönség kell ahhoz, hogy néphagyományunk az életünk szerves részévé váljon most és a jövőben – fogalmazott a főszervező.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az elmúlt 52 évnek köszönhetően Gyula a nyári színházi évadok szimbólumává lett, amelynek színpadjain megfordult az ország színészeinek színe-java. Az országgyűlési képviselő hozzátette, az augusztus 9-ig tartó évadnak szerves része a Shakespeare Fesztivál, amely méltán híres és elismert világszerte.

Az ünnepélyes megnyitó után felcsendült Erkel Ferenc Hazám, hazám kezdetű áriája, miközben a népviseletbe öltözött ifjak felhúzták a várszínház lobogóját a várfalra. A tradicionális eseményt három ágyúdörrenés zárta, amellyel jelképesen bevette a várat a Gyulai Várszínház.

Csemegézzenek a következő hat hét 55 rendezvénye közül a gyulaivarszinhaz.hu oldalon.

GYULAI HÍRLAP • 2015. július 01. 01:15
A gyulai várkertben megnyílt az 52. összművészeti fesztivál s vele a XVI. Körös-völgyi Sokadalom
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)