Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Régi klasszikusok és újabb filmek örökzöld dallamai hódítottak a gyulai színpadon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. június 06. 15:00
Régi klasszikusok és újabb filmek örökzöld dallamai hódítottak a gyulai színpadon
Óriási érdeklődés övezte a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar és a békéscsabai Bartók Béla Vegyes Kar közös koncertjét
Nehezen eldönthető, hogy a garantáltan sikert ígérő műsorösszeállításnak vagy épp a már évek óta rendszeresen együttműködő két kórus kedvelt közös szereplésének szólt az az óriási érdeklődés, ami az Erkel Ferenc Művelődési Központ nézőterén kialakult helyhiánynak volt köszönhető legutóbbi nagyszabású koncertjük előtt.
____Eredeti-GYHRCSD_0001.JPG

A varázslatos filmdalok az Erkel Ferenc Művelődési Központ színpadán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar és a békéscsabai Bartók Béla Vegyes Kar közös koncertje ugyanis már hagyományosnak tekinthető, és már szinte az is megszokott, hogy mindig valamilyen minőségi programmal sikerül meglepniük a műsoruk iránt érdeklődő közönséget. A Lélek hangjai és a Lélekhangoló címmel adott közös hangversenyük után ezúttal sikerfilmek megkapó dallamait idézték fel a gyulai közönségnek június 3-án este. A nézőtéren nagy valószínűsséggel a szomszédos településről érkezők közül is sokan foglaltak helyet, ugyanis a Varázslatos filmdalok című előadást az idei békéscsabai XIII. Tavaszi Fesztivál programjaként március végén már hallhatták sokan.

A két kórus erre az alkalomra a korábbiaktól eltérően új műsorral készült, mert ezúttal feledhetetlen filmdalokból szóló estjük varázsolta el és repítette másfél órára Hollywood álomvilágába az erre a kalandra meglehetősen fogékony hallgatóságot.

A kórusok műsorán olyan Oscar-díjas filmek zenéinek átiratai hangzottak el, mint például a Gyűrűk ura vagy a Titanic, de hallható volt Vangelis műve, az 1492 - A Paradicsom meghódítása című film témája, az Oroszlánkirály 3-ból a Wimoweh, Ennio Morricone „harmonikás” dala a Volt egyszer egy Vadnyugatból. Megszólalt a Raindrops keep fallin’ on my head a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című alkotásból, a Summertime a Porgy és Bess-ből, mint ahogyan a Coro dei Pompieri a Különben dühbe jövünk című filmből. 

Balássy Fanni, az est háziasszonya valamennyi tételhez kapcsolódóan szolgált háttérinformációkkal, így a nagyérdemű azt is megtudhatta, hogy a Moon River kifejezetten Audrey Hepburn számára íródott az Álom luxuskivitelben című filmhez, és hogy csak a díva elszántságának köszönhetően maradt a moziban, azóta klasszikussá vált világslágerként. Elmesélte Leonard Bernstein örökzöldjének és a West Side Story eredetijének mindenki által ismert történetét, bájosan konferálta fel az este egyik fénypontjának számító Oh, Happy Day-t az Apácashow 2. című moziból, mint ahogy a Titanic szemet szárazon nem hagyó hatásáról is beszámolt.

____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

Perlaki Attila

Az izgalmas és minden pillanatban fülbemászó megszólalás az est karnagyának, Perlaki Attilának volt köszönhető, aki a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kart 2003-tól, a Békéscsabai Bartók Béla Vegyes Kart pedig 2006-tól kiemelkedő, színvonalas szakmai munkával vezeti. Ő álmodta meg ezt a szép programot, mint ahogyan a zenekari kíséret kottáit is ő készítette el, és a műveket a két kórusnak szintén ő tanította be.

Az est szólistája Galambos Hajnalka volt, a magas színvonalú programot pedig Nátor Éva és Gál Csaba művésztanárok zongorán, Szarka István és Flender Gábor trombitán, Puskás Sándor kürtön, Döge Csaba harsonán, Farkas Bálint tubán, Bíró József és Lovas Gábor ütőhangszereken, Szák Kocsis Péter pedig gitáron játszva segítette sikerre.

A varázslatos filmzenék, a magával ragadó előadásmód és a kiváló hangszerelés a fiatalabb és idősebb nézőközönséget egyaránt elbűvölte.

GYULAI HÍRLAP • 2015. június 07. 14:42
Óriási érdeklődés övezte a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar és a békéscsabai Bartók Béla Vegyes Kar közös koncertjét
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)