Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Húsvéti nosztalgiázás Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Dr. Kolozsi Anita • KULTÚRA • 2015. április 10. 18:25
Húsvéti nosztalgiázás Gyulán
Húsvéti hangulatú délelőttöt rendezett a gyulai Nosztalgia Ház
____Eredeti-_DSC00295.JPG

írókázás a nosztalgia házban

Fotó: Nosztalgia Ház

Gyermekkorom egyik legemlékezetesebb ünnepei közé tartozott a Húsvét. A kalács illata, a süteménysütés a nagymamával, tojásfestés vidéken még mindig elevenen él bennem. Szeretném, ha az én két gyermekem és még rajtuk kívül jó néhány csemete ugyanezt a „kitörölhetetlen élményt” vinné magával felnőtt korába. Kell, hogy a hagyomány szálljon szájról szájra, apáról fiúra…!

Balog Gáborné Anna néni népi iparművész neve Békésen és Szentendrén a Skanzenben már jól ismert, sok-sok hagyományőrző felnőtt-és gyermekprogram fűződik a nevéhez. Szerénysége, tudása és egyedülálló ötletgazdasága már egy éve segíti a gyulai Nosztalgia ház népszerűsítését. Apáról fiúra programsorozatunk megálmodójával csaknem 20 óvodás és kisiskolás, illetve érdeklődő szülei ismerkedhettek meg a Húsvéti szokásokkal, a tojásberzselés művészetével. A sok kis szorgos kéz egyszerre gyúrta teknőben a kalácsot és kiskötényben fonta a tésztát – ahogyan azt hajdanában nagyanyáink tanították – egymás  örömére. Stílusos hangulatban, szépen terített asztalnál falatoztuk a metélő-és medvehagymás kaszinótojást, mazsolás kalácsot… Jó volt látni a locsolkodásra váró hölgykoszorút és a kis kannával, vízzel locsolkodó legényeket.

Nagypénteken a Nosztalgia ház és „Joli zöldkosara” közös szervezésében egynapos tábor és két kis fekete nyuszi várta a kreatívan húsvétolni vágyókat. Készültek a papír girlandok, megvarrt tavaszi virágok, és közben csak gyűltek és gyűltek a tanulni vágyók már a környékbeli településekről is, ahová eljutott a hírünk. A délután újabb – lassan feledésbe merülő – tojásfújással és írókázással próbálkozhattak a résztvevők, Balog Ferencné Terike néni segédletével. Hogyan is záródhatott volna stílusosabban a program, mint a „zöld erdőben jártam…” versikével és már szaladtak is a lányok a lavórból fröccsenő víz elől.

A részvevők elsőként próbálhatták ki a megszületőben lévő „Sufni játszóház” népi ügyességfejlesztő játékait, mely hamarosan kitárja kapuit az önfeledten játszadozni és zsúrozni vágyók előtt!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)