Kihirdették az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny eredményeit
Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs
Kihirdették az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny eredményeit Gyulán, a Harruckern János Közoktatási Intézmény Wenckheim-termében. A Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezésében megvalósult megmérettetésnek idén városunk adott otthont, sőt a 22 végzős versenyző közül egy hazai pályán mérte össze tudását az ország többi hentesjelöltjével. Az elméleti és gyakorlati feladatokból álló versenyt magas szakmai színvonal jellemezte, így a versenyzők közül 19-nek a tanév végén már nem kell szakmunkásvizsgát tennie.
A zenével, verssel, néptánccal színesített záróünnepségen dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere köszöntőjében tiszteletét fejezte ki a szakma kiválóságai iránt, majd a magyar kultúra részének nevezte az ipari, azon belül a hentes szakmakultúrát, amely nélkül nem képzelhető el hazánk húsipara. A városvezető azokra az időkre emlékezett, amikor Gyulán még virágzott a hentesképzés, majd a közelmúltra, amikor a veszteséges gyulai húsipart sikerült megmenteni, és fellendíteni.
- Mi hittünk abban, hogy ennek az ágazatnak kell, hogy legyen jövője, hiszen olyan kiváló mérnökök, mesterek és szakemberek vannak a mai napig is ezen a pályán, akik garantálni tudják az ágazatnak a jövőjét, akár itt, helyben is. Nem tévedtünk, újra tudtuk indítani a termelést, és ez a cég, amely szponzora lehetett ennek a versenynek, 161 milliós nyereséget termelt. Igen, nyereségesen is lehet egy nagyüzemi céget működtetni, hogy ha azok a szakemberek, akikre rábízzuk ezeket az értékeket, legjobb tudásuk szerint és a tulajdonos által támogatva végzik a munkájukat. Én hiszek benne, hogy az ifjú tehetségek által választott szakmának van jövője – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.
Kássa Tibor jó tanácsokkal megspékelt építő kritikával látta el a hentesjelölteket
Kássa Tibor, a versenybizottság elnöke részletes szakmai értékelésében sorra vette a több napos megmérettetés főbb állomásait, és jó tanácsokkal megspékelt építő kritikával látta el a hentesjelölteket. A döntőn pontozták a munkavégzésre való felkészülést, amely az alapja a biztonságos munkavégzésnek és a létfontosságú higiéniának, a sertésvágást, bontást, csontozást, majd a húskészítménygyártást, amelyen belül aprították, keverték és bélbe töltötték a húst. Kássa Tibor kifejtette, a gyakorlati vizsga a hústermékek hőkezelésével majd csomagolásával zárult, amelyek lényege, hogy minél gazdaságosabban egy baktériummentes és ízléses késztermék kerüljön a vásárlók asztalára. A széleskörű próbatételsorban voltak még elméleti feladatok, költséghatékonyságra vonatkozó számítások, kereskedelmi ismeretekről szóló kérdések, árufelismerés, érzékszervi vizsga is, amelyen természetesen előkerült a legendás gyulai kolbász és gyulai májas is.
Kondákor Gergő bizonyult a legjobbnak
Az beszédek utáni eredményhirdetésen kiderült, a 22 diákból 19-en érték el azt a ponthatárt, amely fölött felmentést nyertek szakmunkásvizsgájuk minden modulja alól. A serlegeket, okleveleket és különdíjakat a szervező Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Harruckern János Közoktatási Intézmény vezetősége adta át az ifjú szakembereknek, valamint elméleti és gyakorlati felkészítő tanáraiknak. (A részletes eredményeket cikkünk végén találják – A Szerk.)
Az eredményhirdetés után Kovács Zsuzsanna, a versenynek otthont adó intézmény igazgatója köszöntötte a verseny résztvevőit. Beszédében hangsúlyozta, a verseny alatt a diákok megtudhatták, meddig jutottak el szakmájukban, de az útnak még nincs vége, tovább kell haladniuk, hogy a szakmát minél magasabb fokon tudják gyakorolni.
Az 55. Húsipari termékgyártó Országos Szakma Kiváló Tanulója Verseny végeredménye:
- Kondákor Gergő (Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Kovács Árpád (Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Horváth Donát István (Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Novák Martin Balázs (Batthyányi Lajos Mg.-i és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Kosik János (FM KASZK Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Kurucz Tibor (Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Takács Dániel (FM KASZK Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Nyikita Levente (Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Kis János (Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Pintér Ádám (Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Makaró Renátó (Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Hutóczki Ferenc (Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola)
- Kárándi Sándor (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Zsákai László (Szolnoki Szolgáltatási Szakközép és Szakiskola Ruhaipari Tagintézménye)
- Eke Attila (Harruckern János Középiskola, Gyula)
- Kunkli Péter (Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola)
- Lázár Tamás (Fodor József Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Simon Levente (Szent István Mg.-i és Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Brauner Péter (Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Kovács Ádám (Szent István Mg.-i és Élelmiszeripari Szakképző Iskola)
- Faragó Imre (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)
- Tóth Sándor (Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium)