Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vashiányos szőlő és tünetei

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2014. június 15. 07:00
A vashiányos szőlő és tünetei
A vas hiánya okozza ezt a tünetet, melyet vasgáliccal igen gyorsan rendbe tudunk hozni
Képünk illusztráció. Forrás: wikimedia.org

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Időnként előfordul, hogy egy-egy tőke szőlőnk, gyümölcsfánk sárgább a kelleténél vagy csak a többinél. Tavasszal a változó csapadékmennyiség előhozza ezeket a tüneteket akár évről évre is. A vas hiánya okozza ezt a tünetet, melyet vasgáliccal igen gyorsan rendbe tudunk hozni. Ez azért is fontos, mert más nyomelemek és elemek felvétele nagymértékben függ az elegendő vas jelenlététől. Természetesen összetett műtrágyával permetezve is igen gyors eredményeket tudunk elérni.

A szilvafáink is elkezdték hullajtani a termésüket. Amennyiben van elegendő felvehető tápanyag a talajban, és van, ami ezt feloldva bejuttatja a növénybe, akkor nincs mitől tartani, de ha ez nem elég, feltétlenül öntözzük meg a fáinkat! Ismét felmerült annak a lehetősége, hogy a levéltetűre kijuttatott permetszerben nincs meg a hatóanyag. Nos, én inkább technológiai hibát sejtek a permetezésnél.

Tudnunk kell, hogy a tetvek egy része csak pár nap elteltével pusztul el. Ezért is írja a legtöbb javaslat, hogy egy hét múlva ismételjük meg a kezelést. A nedvesítőszert pedig vegetációban mindig alkalmazni kell. 

A szőlőhajtás válogatása indokolt, de a visszavágással még pár napot várhatunk. Fontos, hogy a nagyobb lombfelület erősebb alapot biztosít a terméskötődésnek, illetve annak kinevelését biztosítani tudja.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)