Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A karalábé

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2012. április 28. 13:00
A karalábé
A karalábénak jó gyulladás csökkentő és antibiotikus hatása van
Képünk illusztráció

A karalábé a káposztafélék családjának tagja. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, amely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható.

Észak-Európa szülötte. Keresztezéssel jött létre a vadkáposztából és a vad fehérrépából. Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német "kohlrabi" átvételével alakult ki.

Azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.

Számtalan változata ismert. Különböző színű változatainak íze megegyezik, s belül mindegyik húsa fehér.
Ha nem szedik le időben, a gumó elfásodik, és kellemetlenül kemény lesz. Vásárláskor eligazíthatnak bennünket a friss, üde levelek, továbbá próbáljuk ki, hogy héját körmünkkel könnyen be tudjuk-e nyomni, fel tudjuk-e sérteni.

Nagy víztartalmú növény. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium, kalcium, magnézium, réz és némi vas, a kén, foszfor és klór. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin. Növényi rosttartalma karbantartja a bélműködést.

A benne levő nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza. A karalábénak jó gyulladás csökkentő és antibiotikus hatása van. Ezt a benne levő ásványoknak és az A- vitaminnak köszönheti.

A karalábéval hatunk a légzőszervekre is. Az A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra. Kéntartalma segíti a sebgyógyulást. Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület van benne, mint a gumókban. Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma.

Főzeléknek, levesnek, rántott, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője lehet. Felhasználhatjuk salátáknak vagy kenyérrevaló krémeknek is. A fűszerek közül jól harmonizál vele a borsikafű, boróka, kapor, és a petrezselyem.

Jó étvágyat kívánok a következő ételekhez!

 

Sajtos karalábépuffancs (4 adag)

4 db karalábé
3 db tojás
10 dkg reszelt sajt
1 dkg élesztő
1 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyemzöld
olaj

A karalábét megmossuk, meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A tojás sárgákat elkeverjük a tejjel belemorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk majd lisztet is beletéve összedolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt karalábét, az apróra metélt petrezselyemzöldet, a tojásfehérjéből vert kemény habot és a reszelt sajtot. 5 percig pihentetjük, majd evőkanállal kis fánkokat szaggatunk belőle forró olajba. Az első felét fedő alatt pirosra sütjük, a másikat fedő nélkül. Forrón tálaljuk.

Energia:           1120 kcal
Fehérje:           66,4 g
Zsír:              43,8 g
Szénhidrát:         101 g

Költsége kb. 1000Ft.

 

Rakott karalábé (4 adag)

4 db nagyobb karalábé
6 db főtt tojás
10 dkg sonka
20 dkg sajt
4 dl tejföl
1-2 dlolaj

frissen vágott petrezselyemzöld

A karalábékat egészben bő vízben megfőzzük. Olajat öntünk a tepsi aljára, vékonyra vágott karalábészeletekkel kirakjuk. megszórjuk a csíkokra vágott sonkával. Rákarikázzuk a főtt tojásokat, majd megsózzuk és petrezselyem zöldjével megszórjuk. Sajtszeletekkel fedjük, rálocsoljuk a tejfölt, majd a maradék karalábékarikákkal borítjuk. Pár csepp olajjal meglocsoljuk és előmelegített sütőben megsütjük.

Energia:           3380 kcal
Fehérje:            131 g
Zsír:               270 g
Szénhidrát:          76 g

Ez 1400Ft-ból elkészül.

Jó egészséget!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)