Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vöröshagyma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. február 08. 13:00
A vöröshagyma
Az influenzás időszakban igen nagy segítség akár a megelőzésben, akár a gyógyításban
Képünk illusztráció. Forrás: amazing-seeds.com

A vöröshagyma az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, szelén, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. C vitamin valamint folsav, biotin és nikotinsav. A hagyma bizonyos fitovegyületeket is tartalmaz (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat), amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat.

A hagyma, főleg nyersen fogyasztva serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert. Vizelethajtó és vérképző hatása is van, csillapítja a köhögést, enyhíti a meghűlés panaszait, és antibakteriális hatású. Ebben az influenzás időszakban igen nagy segítség akár a megelőzésben, akár a gyógyításban. Mivel a nyers hagyma illóolajai miatt kellemetlen illatokat okoz, ezért sokan nem fogyaszthatják kedvünkre bármikor. Nekik ajánlom a következő ételeket, ugyanis a hőhatásra ezek az illóolajok elpárolognak, és nem okoznak kellemetlen szájszagot.

 

Hagymás töltött tojás

10 db keményre főtt tojás
1db zsemle
1dl tej
2 dkg vaj
2 dl tejföl
kis fej hagyma

bors
fűszerpaprika
majonéz

A tojásokat kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük, a tojásfehérjéket félretesszük. A tojás sárgáját villával összetörjük, hozzá adjuk a tejbe áztatott zsemlét (jól kinyomkodva), igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés sót, borsot, pirospaprikát, egy evőkanál tejfölt és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát kapjunk. A keveréket simára keverjük, majd visszatöltjük a tojásfehérjékbe. Egy tálon elhelyezzük a tojásokat. A maradék sárga tölteléket a maradék tejföllel elkeverjük, és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.

Energia:          2326 kcal
Fehérje:          76,5 g
Zsír:            190,4 g
Szénhidrát:       60,4 g

 

Rántott hagyma

Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. A szeletek vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt arany-barnára sütjük. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.

Energia:           681 kcal
Fehérje:          17,6 g
Zsír:               26 g
Szénhidrát:       87,2 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)