Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2014. július 13. 13:00
A zöldbab
A brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák
Képünk illusztráció. Forrás: tutstar.com

A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.

Míg kalóriatartalma alacsony, addig kalciumban, káliumban, mangánban, rézben és rostban bővelkedik.  A zöldbabot magas B1, B2, C, K vitamin tartalma is értékessé teszi. Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét. A folsav, vas és réz a vérképzéshez szükségesek.

A sok rost segíti a vastagbél egészséges működését. A zöldbab serkenti a máj méregtelenítő funkcióját, így szervezetünk hamarabb meg tud szabadulni a káros anyagcseretermékektől. A zöldbablé hatékony gyógyszer lehet a húgysavkő lerakódás ellen. Érdemes minél többször fogyasztani. Szerencsére annyira sokrétű az elkészítési módja, hogy biztos nem fogjuk megunni.

 

Csirkeraguleves zöldbabbal és tárkonnyal (4 adag)

30 dkg csirkemell filé
20 dkg zöldbab (sárga hüvelyű)
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kis db zeller
1 evőkanál olaj
2 dl főzőtejszín
1 csapott evőkanál burgonyakeményítő
1 evőkanál tárkony
1 kávéskanál őrölt kömény
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet. Közben sózzuk, borsozzuk, majd mikor a hús szépen megpirult, hozzáadjuk a zöldbabot, az aprított fokhagymát és az egyformára vágott zöldségeket.
Meghintjük őrölt köménnyel és a tárkonnyal. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük vízzel, és lassú tűzön főzzük, míg megpuhulnak a zöldségek, és megfő a csirkehús. Ekkor a tejszínnel elkeverjük a burgonyakeményítőt és besűrítjük vele a levest. Ha savanykásan szeretjük, akkor tálaláskor adhatunk hozzá pár csepp citromlét.

Energia:          1632 kcal
Fehérje:          87,7 g
Zsír:               89 g
Szénhidrát:         81 g

 

Rakott zöldbab (3 adag)

50 dkg zöldbab
50 dkg darált sertéshús
1 közepes fej vöröshagyma
12 dkg rizs
fűszerpaprika ízlés szerint
3dl  tejföl
20 dkg sajt
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 evőkanál margarin

A zöldbabot és a rizst külön- külön sós vízben megfőzzük. A darált húsból pörköltet készítünk. A rizst hozzákeverjük az elkészült húshoz.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, és a következő sorrendben rakjuk bele a hozzávalókat. Zöldbab, rizses pörkölt, tejföl, zöldbab, sajt.
Sütőben annyi ideig sütjük, míg a sajt meg nem pirul rajta.

Energia:          2815 kcal
Fehérje:         194,5 g
Zsír:              152 g
Szénhidrát:      178,5 g

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)