az országházban ünneplik a gyulai húsipart
Fotó: Gyulai Hírlap – Kiss Zoltán
A Magyar Termék Nagydíj pályázat keretében immár 18. alkalommal díjaztak olyan vállalkozásokat, amelyek innovációra épülő, kiváló minőségű termékeikkel hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez és a hazai exportpiac bővüléséhez. Idén 37 kategóriában lehetett pályázni a cím elnyerésére. A mostani díjazottakkal együtt 1998 és 2015 között 543-ra emelkedett azoknak a cégeknek a száma, amelyek jogosultak a Magyar Termék Nagydíj tanúsító védjegyet használatára.
Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője a díjátadó után lapunknak elmondta: vállalatuk idén két Magyar Termék Nagydíjban részesült, a gyulai szalámi és a Gyulai kézműves kolbászcsalád is megkapta a tanúsító védjegyet. Daka Zsolt úgy fogalmazott: az elismerés visszaigazolja az elmúlt évek átgondolt és megfeszített munkáját.
A húsipari cég a pályázati rendszer egyik nívódíjat is elnyerte, az elismerést Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke adta át Daka Zsoltnak. A kitüntető címet 2005 óta azoknak a vállalkozásoknak ítélik oda, amelyek már többször már megkapták a Magyar Termék Nagydíjat.
Daka Zsolt kiemelte: eddig kilenc gyulai, nagyüzemi húsipari termék, illetve termékcsalád érdemelte ki a tanúsító védjegy használatát. A cégvezető hozzátette: a díj nemcsak a Gyulahús, hanem a településen folyó nagyüzemi húsfeldolgozás számára is hatalmas elismerést jelent.
Dékány Ferenc a cége által gyártott debreceni páros kolbászért vehetett át termékdíjat, továbbá az élelmiszeriparban eltöltött több évtizedes elkötelezett, magas szintű szakmai munkájáért a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életműdíját is megkapta. Fia, egyben a családi vállalkozás ügyvezetője, Dékány Attila megkeresésünkre elmondta: édesapja számára óriási megtiszteltetés a díj, hiszen az országban másodikként kaphatta azt meg. Mint megtudtuk, a sokak által kolbászkirályként emlegetett szakember eddig tizenötször hozta el a Magyar Termék Nagydíjat.
– Édesapám viccesen úgy szokott fogalmazni, hogy 81 év óta gyárt kolbászt, hiszen már az édesanyja hasában is ezt csinálta. Hentesfamíliából származik, így gyakorlatilag gyerekkora óta ezzel foglalkozik – mesélte Dékány Attila. A cég tulajdonosa 35 évig dolgozott a Gyulai Húskombinátnál, majd 13 évig a Csabahúsnál, hat éve pedig saját vállalkozást alapított fiával.
A díjátadó ünnepségen dr. Görgényi Ernő is részt vett. A polgármester lapunknak kifejtette: a Gyulahús Kft. és Dékány Ferenc elismerése ismét azt bizonyítja, hogy a gyulai húsipar reneszánszát éli.
A városvezető hangsúlyozta: az önkormányzati tulajdonú Gyulahús árbevétele és nyeresége folyamatosan növekszik, és megalapítása óta számos nívós elismerést tudhat magáénak. Emlékeztetett rá: a gyulai kolbász idén májusban két aranycsillagos minősítést kapott Brüsszelben. A polgármester azt is mondta: a most elnyert díjak azt bizonyítják, hogy a cégnél dolgozó szakemberek magas színvonalon végzik munkájukat.
Dr. Kovács József, a térség országgyűlési képviselője szintén jelen volt az ünnepi eseményen. Kérdésünkre kiemelte: a gyulai vágóhíd megépítése új lendületet adhat a gyulai húsiparnak.