Válaszolóink: Nádháziné Tövisháti Éva és Mészáros Leó Zoltán
Fotó: Gyulai Hírlap
Nádháziné Tövisháti Éva (pedagógus): – Szerintem az a jó pálinka, amelyik nem kapar, nem zavaros, finom illata van, és érződik rajta a gyümölcs íze, aromája. Számomra az is fontos, hogy ne legyen túl magas az alkoholtartalma, mert én nem vagyok híve a nagyon erős pálinkának. A 60 fokos italokat nem szoktam meginni, nőiesebbeket kóstolok meg szívesebben. Bár valójában csak ritkán, nagyobb családi eseményeken iszom pálinkát. A régi pálinkafesztiválos éveim során a málnapálinkát kedveltem meg, de szeretem a hagyományosabb ízeket is. Például a barackot. A mézes és az ágyas pálinkákat viszont kevésbé szeretem. Ha lehet, akkor maradok inkább a megszokott, tiszta ízeknél.
Mészáros Leó Zoltán (boltvezető, Gyulai Pálinkabolt): – Van, aki a kisüsti házi pálinkákat szereti, melyek karakteresebb, lekvárosabb ízvilágú italok. A tornyos lepárlással készült, prémiumpálinka jobban visszaadja a gyümölcs zamatát. A házi pálinka kedvelőinek kajszibarackot, birset vagy szilvát szoktam ajánlani, mert ezek mindenkinek ízlenek. Az egyszerű mézes pálinka kezd lecsengeni, viszont a likőrös ízek egyre népszerűbbek, ilyen például a mézes zöld dió. A fiatalok körében új trend, hogy minél erősebb szeszes italt fogyasszanak. Nekünk is van egy sikertermékünk, a 60 fokos Gyulai Mélyvíz, amit nagyon szeretnek a vásárlók. Egyébként viszont a pálinka eléggé megosztja az embereket, mivel mindenkinek mást jelent a jó pálinka.