Tokaji Erzsébet és Szalai Attila
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Tokaji Erzsébet (nyugdíjas):
– Nálunk minden évben ugyanaz a menü: halászlé, pulykasült, töltött káposzta és gesztenyetorta. Ezeket a fogásokat eddig minden évben én készítettem, de idős vagyok már, idén nem tudom, hogyan alakul majd. Remélem sikerül ebben az évben is megfőznöm mindent. A torta az egyik legegyszerűbb része a menünek. Nyolc tojásból piskótát készítek, és a két lapja közé gesztenyekrémet teszek. Ez sem bonyolult, csak tejszínnel kell kikeverni és ízesíteni a gesztenyemasszát. Ezek után a tortára csokoládéöntet kerül. Még az elején félreteszek egy kevés gesztenyemasszát is a díszítéshez. A megmaradt adagból golyókat gyúrok, aminek a felét csokoládéba mártom. Pont olyan lesz, mintha valódi gesztenye lenne a torta tetején.
Szalai Attila (szakács):
– A méz, a gesztenye, a hal mind kiváló karácsonyi alapanyagok és rengetegféle jó menüsor létezik. Előételnek készülhet egy camembert sajtos füge, baconbe göngyölve. Ehhez a függőlegesen bevagdosott gyümölcsök közé sajtot kell tenni, majd szalonnába tekerve megsütni azokat. A leves lehet könnyebb fogás is a sok nehéz étel között: egy mézes-mentás almalevest például el tudok képzelni a karácsonyi asztalon is. A különlegességek kedvelő számára főételnek jó lehet egy lazac Wellington-módra. Ehhez először pirítsuk le a halat egy kicsit, így burkoljuk a tésztába. Mire a tészta elkészül, a hal is egészen biztosan jó lesz. Mellé desszertként egy cseresznyés-gesztenyés bejglit ajánlanék.