Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Meghalt Székelyhidi Attila

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. február 27. 21:00
Meghalt Székelyhidi Attila
A gyulai festőművész 77 éves korában hunyt el

Székelyhidi Attila

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hetvenhét éves korában kedd este elhunyt Székelyhidi Attila gyulai festőművész – tájékoztatta lapunkat szerdán Albrecht Júlia, a Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke.

Elmondta: a festőművész március 15-én vehette volna át a Magyar Arany Érdemkereszt polgári fokozatát.

Székelyhidi Attila 1942-ben született Gyulán, majd Szeghalmon élt és érettségizett. Az egri tanárképző főiskola elvégzése után, 1965-ben egy gyulai általános iskolában helyezkedett el, majd az Erkel Ferenc Gimnáziumban tanított, de a Békéscsabai Tanítóképző Főiskolán és a Bay Zoltán Gimnáziumban is dolgozott. Nyugdíjba vonulásáig volt munkatársa a Gyulai Városi Képtárnak, és évekig vezette az ifjúsági képzőművészszakkört az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Alapító tagja volt az 1969-ben létrejött gyulai művésztelepnek, továbbá tagja volt a Művészeti Alapnak, a Magyar Vízfestők Társaságának, a Békéstáji Művészeti Társaságnak és a Gyulai Alkotók Körének. Dolgozott az öcsényi, a kétegyházi, a mórahalmi művésztelepen, és járt a szárhegyi nemzetközi művésztelepen is.

Egyéni tárlatai voltak Gyulán, Békéscsabán, Szeghalmon, Debrecenben és Szegeden, de munkáival a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a békéscsabai Alföldi Tárlaton és a gyulai művésztelep kiállításain is rendszeresen szerepelt. Alkotásai az öcsényi és a homokháti művésztelepen, a Békéstáji Művészeti Társaság itthoni és külföldi tárlatain, továbbá a fürdővárosi művészek kiállításain is láthatók voltak.

„Stílusom kialakulásában az átlagnál jobb rajzkészségem eleve meghatározó volt. Később a művésztelep váratlan megjelenése lendítette tovább, illetve az ottani műhelymunka, ahol korosztályban egymáshoz közel álló emberek szerencsésen ösztönözték egymást. Ott alakult ki ez a natúrához közel álló, ábrázoló, részletező, feltáró tevékenység, amelyben eléggé messzire eljutottunk” – fogalmazott a művész abban a Kósa Ferenc által készített interjúban, amely a Gyulaiságunk című Gyulai Hírlap-kötetben jelent meg.

Székelyhidi Attila látása néhány évvel ezelőtt megromlott, a művész egy újkígyósi szeretetotthonban lakott. 

A festő temetésének időpontjáról később ad tájékoztatást a család – közölte lapunkkal Albrecht Júlia.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)