Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepi menü a Géza Konyhájától

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2017. december 24. 10:00
Ünnepi menü a Géza Konyhájától
Annusné Schreyer Zsuzsanna és Annus Géza ételei a karácsony hangulatát idézik meg

A Géza Konyháját nemrégiben a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny Rozmaring díjával ismerték el kiemelkedő gasztronómiai kínálatáért és igényes, harmonikus környezetéért. A 2014-ben megnyitott étterem tulajdonosai háromfogásos ünnepi menüt ajánlanak olvasóinknak. Az Annusné Schreyer Zsuzsanna által megálmodott és Annus Géza által elkészített ételek a karácsony hangulatát idézik meg. Íme a receptek!

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Leves

Mazsolás borleves

Hozzávalók:

6 dl édes fehérbor

1 citrom

kis darabka fahéj

3-4 szegfűszeg

reszelt szerecsendió

8 tojássárgája

10-12 dkg cukor

6-8 dkg mazsola

 

A mazsolát beáztatjuk egy kis pohárnyi borba. A többi bort 3 dl vízzel hígítjuk, a citrom levét belefacsarjuk, és a fahéjjal meg a szegfűszeggel nagy lángon 2 percig forraljuk. A forralt bort a tűzről lehúzzuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd belereszeljük a citrom héját és a szerecsendiót. A még forró bort vigyázva rászűrjük, elkeverjük, majd az egészet tűzre tesszük, és addig verjük, amíg kissé besűrűsödik. Végül átszűrjük, és a lecsöpögtetett mazsolát beleszórjuk. Narancs- és citromhéjcsíkokkal díszítjük.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Főétel

Rozé kacsamellsteak kakukkfüves sós túrógombóccal és piros ribizlimártással

Hozzávalók:

50 dkg mirelit piros ribizli,

4-5 ek. barnacukor

1 ek. liszt

1,5-2 dl tej

2-3 bőrös pecsenyekacsamell

só, bors

50 dkg félzsíros tehéntúró

2 tojás

3 ek. rétesliszt

2 ek. zsemlemorzsa

3 ek.  tejföl

vaj

friss kakukkfű, rozmaring

 

A felengedett ribizlit kevés vízzel és egy csipet sóval vajon felforraljuk. Közben 1 ek. lisztből, cukorból és a tejből habarást készítünk, és a felforrt ribizlire öntjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük. Újraforrásig tovább főzzük. A tehéntúrót szitán átpasszírozzuk. Összegyúrjuk a tojással, a liszttel, a zsemlemorzsával és a tejföllel. Sóval és kakukkfűvel ízesítjük. A masszát fél órát állni hagyjuk. Ha ezután is túl lágy lenne, zsemlemorzsával dúsítjuk. Vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk belőle, és gyöngyöző, sós vízben kifőzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és lecsöpögtetjük, majd pirított kakukkfüves, sós zsemlemorzsában megforgatjuk. Egy éles késsel beirdaljuk a kacsa bőrét (óvatosan, a húsát ne érje a kés!). Sózzuk, borsozzuk. Bőrös oldalával lefelé felforrósított száraz serpenyőbe tesszük, és szép lassan kisütjük a zsírját. Ha szép ropogósra sült a bőre, akkor kiöntjük a serpenyőből a fölösleges kacsazsírt, és a mell másik oldalára is sütünk egy kis kérget. A hús mellé friss rozmaringszál ajánlott. A félkész kacsamelleket sütőpapírral borított tepsire tesszük, és sütőben sütjük készre. Ha lejár a sütési idő, pihentessük a húst, így szaftosabb marad.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Desszert

Mézeskalácsos panna cotta gránátalmával

Hozzávalók 4-5 adaghoz:

6 dl habtejszín

5 dkg cukor

1 csomag zselatinpor

1 mk. mézeskalácsfűszer

1 db gránátalma

 

A tejszínt a cukorral és a mézeskalácsfűszerrel együtt felforraljuk, majd alacsony lángon 8-10 percig kevergetve főzzük. Hozzáadjuk a zselatint, amelyet már korábban elkevertünk 2 evőkanálnyi tejszínben, lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, és kicsit állni hagyjuk. Kis poharakba adagoljuk, és ha már langyosra hűlt, hűtőbe tesszük. 2-3 óra elteltével tálalhatjuk. A tetejére gránátalmamagokat szórjunk.

 

Annus Géza 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)