Alig több mint fél éve nyitotta meg kapuit a Géza konyhája nevű étterem a Bodoky utca és a Béke sugárút sarkán (Gyula, Kossuth tér 3.), de máris sokan megkedvelték a vendéglő által képviselt különleges ízvilágot. Az ifjú falatozó több szempontból különbözik a csontleves-rántott szelet joker menüjével csalogató étkezdéktől. A konyha megnyitásáról és kínálatáról a tulajdonosokkal, Annusné Schreyer Zsuzsannával és Annus Gézával beszélgettünk.
Feltehetően sokan emlékeznek még arra, hogy a Géza konyhája helyén 18 éven keresztül egy népszerű görög étterem működött, melyet – mint kiderült – ugyancsak Annus Géza vezetett.
- A görög étterem után 6 évig egy másik üzletágban próbáltam ki magam, ezalatt a helyet bérbe adtuk. Mivel mindig szerettem a vendéglátást, gyakran járt azon az eszem, hogy nyitnunk kellene egy új éttermet. Aztán addig érett ez a gondolat, hogy végül megcsináltuk – mesélte lapunknak Annus Géza, aki hozzátette, a névválasztás során különösen fontosnak tartották egyértelművé tenni, hogy nem egy újabb bérlő próbál szerencsét az étteremvezetés terén.
Géza konyhája a gyulai vendéglátás üde színfoltjaként libbent a köztudatba, hiszen több tekintetben is eltér az átlagos vendéglőktől. A kellemes környezet és a családias hangulat érdekében például egy játszósarkot is kialakítottak az étteremben, sőt kevéssel a megnyitás után a konyha első helyezést ért el a városi virágosítási és környezetszépítési verseny virágos vendéglátóhely kategóriájában is.
A tulajdonosok újító szemlélettel vezetik a vállalkozást, éppen ezért étlapjukban nem szerepelnek a szokványos menük fogásai. Annus Géza lapunknak elmondta, emiatt érte már őket kritika, ám mivel hosszú távra terveznek, mindenképpen ragaszkodnak kezdeti elképzeléseikhez.
Annusné Schreyer Zsuzsanna kifejtette, a választék többségében ínyenc fogásokat tartalmaz, de jutott hely néhány egyszerűbb ételnek is. A vendéglő háziasszonya azt is elárulta, hogy konyhájuk étlapja negyedévente megújul, mely téren ugyancsak különböznek az átlagos éttermektől.
- Törekszünk arra, hogy ételeink különlegesebbek legyenek annál, mint amit otthon is meg tud csinálni az ember. Az ízek kavalkádját kedvelők itt biztosan találnak ínyükre valót. Otthonról hozott, utazásokon begyűjtött és a séf által ajánlott recepteket használunk, de van, ami közös kooperáció eredménye. A mediterrán ízvilág állandó pontja az étlapnak, de emellett sok vadhúsos étel is terítékre kerül nálunk, ami szintén ritkaságnak számít helyi viszonylatban – mutatta be az étlapot Annusné Schreyer Zsuzsanna.
A tulajdonosok ügyelnek az egészségre is, így ételeik ízesítéséhez főként zöldfűszereket használnak, melyek nagy részét a terasz melletti kertből, frissen szedik le a szakácsok. Kuriózumnak tekinthető, hogy az étterem napi ajánlata is eredetibb a megszokottnál, így gyakorlatilag ezerpárszáz forintért egy pazar, bőséges, három fogásból álló lakomát kapunk.
Annusné Schreyer Zsuzsanna hozzátette, férjével egy korszerű konyha vezetésére törekednek, bár a családias jelleg miatt választékukban jelen vannak a hagyományos ételek is.
A hely emellett legalább 90 féle borral, valamint számos sajt- és sonkakülönlegességgel csábítja vendégeit, melyeket akár elvitelre is megvásárolhatunk. 8-10 féle kecskesajtból, olasz és parmezán típusú sajtokból, paraszt, mangalica, serrano és pármai sonkákból csemegézhetnek a látogatók.
Az étterem havonta zenés borvacsorákra invitálja az érdeklődőket, mely alkalmakra különböző tájakról érkeznek a borászok. Az est 6-7 féle bor végig kóstolását és egy ötfogásos vacsorát foglal magába, mely során élő zene szórakoztatja a résztvevőket.
Legközelebb, március 27-én a Sauska Pincészet látogat el a vendéglőbe, mellyel le is zárul az idei borvacsora szezon. A meleg évszakokra a házigazdák grillpartykkal kecsegtetnek bennünket, melynek kapcsán azt is elárulták, hogy a közeljövőben grillterasszal kívánják bővíteni az élővíz menti, szabadtéri placcot.