Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megkezdődött az ipari kender betakarítása Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2016. szeptember 21. 12:15
Megkezdődött az ipari kender betakarítása Gyulán
Az első évben vetőmagot termelnek a közfoglalkoztatási program keretében
Gajda Róbert kormánymegbízott és Alt Norbert alpolgármester tartott sajtótájékoztatót szeptember 21-én a gyulai közfoglalkoztatási program keretében termelt, ipari felhasználásra szánt kender betakarításáról. Az eseményen kiderült: a megye több települése konzorciumi megállapodást kötött a kentermag termesztésére, és az ahhoz kapcsolódó munkafolyamat jelenleg a betakarításnál tart.
____Eredeti-GYHRCSD_020.JPG

Már folyik a kender betakarítása 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint megtudtuk, a helyi közfoglalkoztatási program dolgozói az első évben vetőmagot termelnek, majd későbbiekben a növény rostját igyekeznek majd kinyerni és továbbértékesíteni.

Gajda Róbert és Alt Norbert 

Alt Norbert alpolgármester az eseményen elárulta, hogy Gyula város önkormányzata idén először csatlakozott a megyében több helyütt folyó kendertermesztési programhoz. 

– Most egy olyan állomáshoz érkeztünk, ami bemutatja, mire is jutottunk a megművelt két és fél hektáron: elkezdtük a kender betakarítását. Kifejezetten fontosnak tartjuk ezt a programot, hiszen az a vetőmagtermesztés mellett egy hosszú távú lehetőséget biztosít a települések és a csatlakozó vállalkozások számára egyaránt. A program a kendertermesztést mint iparágat is feltámaszthatja – emelte ki Alt Norbert.

Gyulán két és fél hektáron terem a kender

Gajda Róbert hozzátette: a vetőmag-előállítás idei célja sikeresen teljesült, így a következő lépés, hogy újabb célokat tűzzenek ki az illetékesek. A kormánymegbízott kifejtette, hogy a következő évben arra törekszenek majd, hogy száz hektáron olyan célból termesszék a növényt, hogy végül a rostokat is kinyerhessék belőle.  Mint kiderült, azok értékesítésére már az egyetlen magyarországi feldolgozóegységgel is felvették a kapcsolatot.

A program kidolgozói a tervek szerint a későbbiekben még egy szintet lépnek, és a növény magjából olajat is szeretnének préselni egy Vésztőn felállított olajpréselő segítségével. Mindezeken túl textil- és autóipari szereplőket is felkerestek a sokféleképpen felhasználható növény rostjainak értékesítésére. A kormánymegbízott kiemelte: annak érdekében, hogy a kender termesztése egyre eredményesebb lehessen, a jövőben a feldolgozáshoz szükséges eszközök beszerzésére is törekednek majd. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)