Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Erdélyi pillanatok a gyulai térben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. július 05. 11:20
Erdélyi pillanatok a gyulai térben
Dr. Fodor István fotósorozata Tamási Áron szülőföldjét hozza a fürdővárosba
Valószerűtlenül csillagos ég, vakítóan fehér templomfalak, madártávlatból látott legelésző nyájak és egészen elképesztő színekben pompázó tájak megejtő hangulata árad a dr. Fodor István Erdélyi pillanatok címmel nyílt fotókiállításának képeiből, melyek július 4-én nemcsak betöltötték, hanem uralták is a Gyulai Várszínház Kossuth utcai igazgatósági épületét.
____Eredeti-GYHRCSD_25.JPG

A kiállítás megnyitója. Középen dr. Pocsay Gábor 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Lélegzetelállító, a sietős lépteket pedig megtorpanásra késztető nagyméretű képekkel lett tele a Gyulai Várszínház igazgatósági épületének galériaként funkcionáló előtere és a kamaraterem fala is július 4-én, amikor 17 órai kezdettel a csíkszeredai orvos, dr. Fodor István fotókiállításának megnyitójára gyűltek össze a szép számban érdeklődők.

Dr. Fodor István

Az önmagukban is lenyűgöző képek azonban a Gyulai Várszínház aznap este induló 53. évadának első ősbemutatója kapcsán kerültek a falakra, mely produkciót Tamási Áron halálának 50. évfordulója alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal Zongota címmel tűztek műsorra.

– Úgy gondoltam, hogy e kapcsán stílszerű lenne egy erdélyi képsorozatot bemutatni – mondta a megnyitón Gedeon József színházigazgató, akit barátai ismertettek meg dr. Fodor István képeivel.

Ennek kapcsán János Hajnalka népi énekes a megnyitó elején és végén Tamási Áron szülőföldjéről származó dalokat énekelt, és a szintén nagy Erdély-járó hírében álló dr. Pocsay Gábor orvos, egykori polgármester is e vidék köré szőtte gondolatait.

– Ahogy nézzük ezeket a képeket, különleges érzés kerít hatalmába – mondta megnyitóbeszédében –, más dimenzióban látjuk ezeket a hegyeket, templomokat, településeket, melyek e távolságból nézve is megejtő intimitásúak, a képek pedig az el- és kimondhatatlant is átadják az azokat megtekintőknek.

S valóban. A Hargita, Csíkrákos, Csíkmindszent, Csíba, Hargitafürdő, Gyímes, Kotormány, Csíkszenttamás, Szent Anna-tó, Gyergyósszárhegy, Deíne, Lövéte, Libán, Marosfő, Bánfalva, Csíkszentdomokos, Zetelaka, a Hagymás hegység vagy épp Borzsova jól komponált látképei, gondossággal kivárt, majd jól elkapott pillanatai, kiemelt színei kivétel nélkül magukkal ragadják a szemlélőt.

– Milyen érdekes a sors – vette vissza a szót a direktor –, hogy dr. Fodor István első kiállítása is egy, méghozzá a Kolozsvári Magyar Színházban volt, és ezúttal is ebbe a közegbe kanyarodik vissza.

Az első megmutatkozás az intézmény igazgató-főrendezője, Tompa Gábor ötletére történt még 2014 nyarán, hogy utána még Erdélyben, Magyarországon és Ausztriában is megcsodálhassák a képeket, ezúttal immár 19. alkalommal. A fotózás szenvedélye azonban dr. Fodor István életében sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen még diákként kezdett bele, de igazán úgy 5-6 éve vált szenvedélyévé, amikor egy őszi délutánon gondolt egyet, és fotózni kezdte a Hargitát. Azokkal a képeivel máris megnyert néhány fotópályázatot, de a következő szintemelkedést az hozta, hogy 2012 őszén egy barátja vásárolt magának egy kisrepülőt, ő pedig leginkább a Székelyföldről készített légifotókkal gazdagította sorozatát.

A gyulai kiállítás megnyitóján szintén jelen lévő dr. Fodor István arról számolt be, hogy az itt látható 52 kép légifelvételei közé földik is kerültek, de ezeket nem is mindig lehet megkülönböztetni, mert előfordul olyan, hogy hegytetőről készült, és szinte léginek tűnik. Dr. Fodor István elmondta, hogy számára is különleges élményt jelent különböző magasságokból nézni azt a tájat, melyen él, és nap mint nap áthalad.

Az Erdélyi pillanatok – Fotók Tamási Áron szülőföldjéről címet viselő kiállítás képei augusztus 14-ig tekinthetők meg a Gyulai Várszínház igazgatósági épületében, a Kossuth utca 13. szám alatt.

 

____Eredeti-GYHRCSD_31.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)