Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tavaszodnak a gyulai képviselők, avagy D-vitaminnal nő a témák száma a városházán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • M-P. J.HÍREK • 2016. március 31. 19:58
Tavaszodnak a gyulai képviselők, avagy D-vitaminnal nő a témák száma a városházán
A nap legjobb beszólása ez volt: inverz Kasszandra
Aktívak voltak ma a gyulai képviselők, pörgették rendesen az interpellációs órát. Érezhető volt, hogy tavaszodunk! A napos órák számának emelkedésével egyenes arányosságban jut több D-vitamin szervezetünkbe, ami jó hatással van testünkre és lelkünkre. Nem mondom azt, hogy van összefüggés a képviselők aktivitása és a D-vitamin-forrás között, de el sem vetném teljességében ezt az érvelést. Ami bizonyos, a márciusi ülés erősebbre sikeredett a februárinál. Durkó Károllyal például új parkolókat építettünk, Mittag Mónikával KRESZ-táblát helyeztünk át, Balogh Lajossal rendet tettünk egy-két utcában, Kiss Tamásnéval hatméteres oszlopot döntöttünk ki, Torma Bélával parkerdőt szikkasztottunk, Bod Tamással nettó hülyeségeket beszéltünk, Ökrös Pista bácsival megintettünk néhány renitens gazdát. A nap legjobb beszólása ez volt: inverz Kasszandra. A polgármester jellemezte így a baloldal egy szem képviselőjét.
____Eredeti-GYHRCSD_020.JPG

képviselők a gyulai városházán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A belváros parkolási gondjaira hívta fel a figyelmet Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok képviselője. Interpellációjában az iskolák környékén jelentkező parkolási anomáliákra világított rá, illetve tett egy kivitelezhető javaslatot új parkolóhelyek kialakítására.

– A problémát enyhítené, ha az Adler Ignác utcától az Élővíz-csatorna irányába haladó kis utcazugban murvával leszórt, kulturált parkolóhelyeket alakítanának ki. A környéken dolgozó tanárok, szülők és diákok már megtalálták ezt a helyet, de esős időben, sárban, porban katasztrofális körülmények között parkolnak ott járműveikkel – mondta el a képviselő, akinek számítása szerint 20-25 parkolóhely lehetne ott.

A javaslat értő fülekre talált az ülésen. A murvázás, az utca végén egy autófordulóval kialakítva, 2,5–3 millió forintba kerül a zugban. A májusi ülésen a pénzügyi forrást is megtalálják a kivitelezéshez, s azt tervezik, tavasszal elvégzik a munkát.

Mittag Mónika (Fidesz) a Dózsa György utcában lakók érdekképviseltében szólalt fel. Az Élővíz-csatorna mellett futó szűk utcában számos probléma nehezíti az ott lakók mindennapjait. A képviselő azt kérte, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a területre kiadott több mint 60 behajtási engedélyt. A behajtást tiltó KRESZ-tábla jelenleg valahol az utca közepén van, azt kérte, hogy ezt helyezzék át az utca legelejére. Sokan parkolnak szabálytalanul az utcában, a lakók gyakran nem tudnak kihajtani portájukról. Kérte, hogy a közterület-felügyelők rendszeresen ellenőrizzék a parkolást a Dózsa György utcában. Több szemeteskukát is szeretnének a turisták által is sétakedvelt utcában.

A képviselőasszony minden felvetésére pozitív visszacsatolást kapott. Felülvizsgálják a behajtási engedélyeket, gyakrabban „szondázzák” majd a parkolást, a kukából pedig vandálbiztosat telepítenek ki.

A Kapa utca és az Erzsébet utca kereszteződésében földkábelt fektetnek. Románváros képviselője, Balogh Lajos (Fidesz) tette szóvá a kivitelezés „sáros” körülményeit. Véleménye szerint a munkálatokat nem körültekintően végzik, a lakosságot pedig elfelejtették tájékoztatni az egészről. A Görbe utcában az áramszolgáltató lombkoronákat gyérített, a levágott zöldhulladékot azonban „elfelejtette” elszállítani. A gallyak több napig „heverésztek” az utcában, bejelentés után a Gyulai Közüzemi NKft. szállította el azt.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi NKft. igazgatója válaszában elmondta, hogy a kivitelező április végéig kapott közterület-használati engedélyt. A képviselő ideiglenes helyreállításokat láthat és tapasztalhat az utcában. Természetesen a munka végeztével leellenőrzik majd a közterület-helyreállítást. Az áramszolgáltatós lombgyérítés kapcsán is okosabbak lettünk az ülésen. A levágott gallyakat 24 órán belül el kellene szállítani az áramszolgáltató megbízásából dolgozó vállalkozónak. A kritika minden olyan esetben jogos, ha ez nem történik meg.

Kiss Tamásné (Fidesz) hasonló témában interpellált. Választókerületében egy hatméteres oszlop „nőtt” az egyik lakóház elé. A lakók megdöbbenéssel fogadták a látványt. A polgármesteri hivatal mérnöki osztályának bevonásával sikerült áthelyeztetni a kivitelezővel a műtárgyat. Az esetnek azonban tanulsága van, mégpedig az, hogy a tervezőasztal mellett berajzolt oszlop nem biztos, hogy jól mutat a szép és zöld gyepen, egy gondosan rendben tartott ház utcakertjében.

Molnár Csaba osztályvezető tájékoztatásként elmondta, hogy az egyik szolgáltató uniós pályázati forrásból építi ki Gyulán az optikai hálózatot, ami egyébként mindenki számára öröm. Amennyiben hasonló esettel találkozna valaki, bátran jelezze azt a mérnöki osztályon. Ügyében eljárnak és segítséget kap.

Torma Béla (Fidesz) három témával érkezett az ülésre. Az első témában megállt az esővíz a Dürer-parkerdőben. A Törökzugban található szökőkutat két ok miatt hozta „témába” a képviselő. Az egyik ok, hogy felásták a kút környezetét, de nem kerítették körbe azt. A másik pedig az, hogy ideje lenne megint üzembe helyezni a vízijátékot. A harmadik főtéma a hírközlési kábelépítéssel összefüggő csatornafedél-hiány volt. Ezt már sokadik alkalommal hozta szóba Torma képviselő, aki nagyon kitartó ebben az ügyben (is).

Daróczi László hiánytalanul megválaszolta a felvetéseket. A Dürer-parkerdő belvízelvezetése drága mulatságnak ígérkezik. Egyelőre szakemberek bevonásával készül egy műszaki terv, illetve egy ahhoz kapcsolódó kivitelezési költségbecslés. A szökőkút körbekerítése – mint kiderült – időközben megtörtént. A teljes műszaki renoválás után üzembe helyezik a vízi látványosságot Belső-Törökzugban. A csatornafedél kapcsán is örömhír hangzott el, éppen ma érkezett meg az összes. Vélhetően a napokban a helyére kerül mind. Konklúzió: megérte kitartónak lenni!

Politikai témával hozakodott elő Bod Tamás (Együt, MSZP), aki lényegében a megyei TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban) pénzek „fideszes” osztogatásáról értekezett hosszasan. Összességében arra volt kíváncsi, hogy Gyula városa nyerte vagy veszítette ezeket a fejlesztési forrásokat. A képviselőt az is nagyon érdekelte, hogy a megyegyűlés szünetében Kónya István (Fidesz) vajon kinek telefonálhatott. A telefonhívás kapcsán rejtélyes politikai összeesküvést vizionált. A képviselő interpellációjának lényegi fonalát mi ezen a ponton veszítettük el. Pedig beszélt még harcoló, forrongó és lázadó fideszes csapatokról is.

 

____Eredeti-GYHRCSD_023.JPG

kónya istván elmagyarázta bod tamásnak, "hogy is van ez..."

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Hosszas interpellációjára még hosszabb válasz érkezett. Sajnos arra már Kónya alpolgármester nem emlékezett, hogy ott és akkor kinek telefonált. Mi a feleségére tippeltünk volna. Mindenesetre azt megígérte Bod képviselőnek, hogy legközelebb leegyezteti vele, hogy mikor és kit hív majd fel. Dr. Görgényi Ernő röviden „politikai műbalhénak” nevezte Bod interpellációját. Az elmondottakból az is kiderült, hogy a baloldal képviselője pontatlan információkra alapozta mondandójának jelentős részét. Kónya István egyenesen „nettó hülyeségnek” nevezte az elhangzottakat. De hogy a lényegről is szóljunk néhány mondatban: Békés megyét illetően a TOP-ban 58 milliárd van, pályázatok is vannak, meg lesznek is, ahogy pályázati határidők is vannak és lesznek, meg különböző érdekek is, ahogy az mindig lenni szokott. Eleddig 18 pályázatot írtak ki valamivel több mint 33 milliárd forint értékben. Hogy összességében mennyi jut majd Gyulára és kistérségére az majd kiderül. Talán kicsit korai volt a Bod-féle kérdés, hogy Gyula nyert vagy veszített a TOP-on. Sem jósok, sem jövőlátók nem ülnek a gyulai képviselő-testületben – tudomásunk szerint. Bölcsebb dolog ezért kivárni a TOP-pályázatok végét, s utána megvonni a mérleget, hogy Gyula nyert vagy veszített.  

Az interpellációs óra két utolsó témáját Ökrös doktor dobta be. A fideszes képviselő a Rákóczi utca és Kulcs utca kereszteződésében megálló csapadékvíz „eltűntetésére” várt szakmai javaslatokat. A külterületeket szívén viselő képviselő intése pedig az volt, hogy az önkormányzat által szépen helyreállított földutakat kíméljék a gazdák, esőzések után hagyják azokat kiszáradni, ne „vágják fel” járműveikkel. Természetesen a gazdák többsége óvja és vigyázza az egyenletessé gréderezett földutakat. Ám egy renitens is elég ahhoz, hogy az út tönkremenjen.

Daróczi László nem vitatta az esővízproblémát. A megoldást viszont csak a teljes Rákóczi utca csapadékvíz-elvezetőjének újraszintezése jelentene a bajra. Megkérdeztük az igazgatót, aki azt mondta, hogy méterenként 20 ezer forintba kerülne a kivitelezés. A Rákóczi utca 900 méter hosszú. Nem kell nagy matek hozzá, hogy megállapítsuk, ez nagyon-nagyon drága lenne. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)