Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 1848-as honvédek és 1956-os szabadságharcosok portréi a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont első időszaki kiállításán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. KULTÚRA • 2016. március 15. 11:00
1848-as honvédek és 1956-os szabadságharcosok portréi a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont első időszaki kiállításán
Szabadságunkért harcoltak
Az elmúlt esztendőkben a Kovács K. Zoltán Idősek Köre Egyesület a Barankovics Alapítvánnyal közösen vándorkiállítást rendezett 1848 és 1956 közkatonái emlékének felidézésére. A Hódmezővásárhelyről indult fotótárlatot Szabadkán, Gyergyószentmiklóson, Kászonaltízen, Kézdivásárhelyen és Kecskeméten is nagy sikerrel rendezték meg. Ez a különleges kiállítás most a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban látható.
GYHRCSD_020.JPG

Tárlatnézők

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A március 14-én megnyitott kiállításnak a Szabadságunkért harcoltak címet adták elindítói. A tárlaton ’48-as honvédek és ’56-os szabadságharcosok portréi láthatók. A bemutatott képeket Plohn József és Dömötör Mihály készítette. A szervezők célja a kiállítás-sorozattal újkori forradalmaink névtelen hőseinek megbecsülése és közös kincsként való bemutatása volt.

A portrétárlat alapköve egy 1902-es kezdeményezés volt, amiben egy kolozsvári illetőségű arisztokrata házaspár felhívással fordult a haza honszerető képíró polgáraihoz, hogy kutassák fel, s örökítsék meg a kormányzó úr születésének századik évfordulóján a környezetükben még élő egykori szabadságharcosokat. A felhívásra egy hódmezővásárhelyi illetőségű fotográfus, Plohn József jelentkezett elsőként, így születtek meg a tárlat első bemutatott darabjai.

____Eredeti-GYHRCSD_008.JPG

Dr. Görgényi Ernő: figyeljenek arra, mit mondanak azok a tekintetek 

A kiállítást dr. Görgényi Ernő polgármester nyitotta meg, aki azzal indította üdvözlő gondolatait, mennyire fontos meglátnunk, hogy Gyulán sétálva lépten-nyomon a történelem fontos szeleteinek emlékeire bukkanunk.

– A város mindig nagy becsben tartotta a ’48-as hagyományokat, de ugyanez igaz az 1956-os eseményekre is. Ezt fejeztük ki azzal is, hogy az országban elsők között állítottunk kopjafát a Kossuth téren – kezdte beszédét a polgármester. – A két sorozatban van valami közös a forradalmi témán túl. Csak annyit mondok, figyeljenek arra, mit mondanak azok a tekintetek – méltatta a kiállítást dr. Görgényi Ernő.

Az eseményhez egy pályázati felhívás is kapcsolódik. A pályázat célja az ’56-os forradalomban a gyulai résztvevők emlékének megörökítése. A 14–18 év közötti fiataloknak szóló pályázat témája lehet az 1956-os forradalom idején a forradalom oldalán harcoló, vagy az éledő demokrácia intézményeinek létrehozásában, működtetésében részt vevő vagy  a forradalmat bármilyen módon segítő személyek életének bemutatása. További részletekről az info@gyulaivarmuzeum.hu e-mail címen tájékozódhatnak az érdeklődők.

A vándorkiállítás április 5-ig vendégeskedik Gyulán, az Almásy-kastély emeleti kiállítótermében. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)