Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ünnepi programok várják az érdeklődőket a gyulai történelmi helyszíneken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2016. március 11. 18:00
Ünnepi programok várják az érdeklődőket a gyulai történelmi helyszíneken
A vár és az Almásy-kastély is számos elfoglaltságot kínál a látogatóknak a hosszú hétvégén
Nem csak a nemzeti ünnepre korlátozódnak az emlékező programok Gyulán. A hosszú hétvége mind a négy napjára kínál nemcsak nézni-, de tennivalót is az Almásy-kastély és vele szemben a vár.
____Eredeti-almasy_kastelyeste.JPG

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont este

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Bár még csak a próbaüzem tart a jövő hét végén megnyíló Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban, március 11–15. között már nemcsak a gyulaiakat, hanem az oda érkező turistákat is fogadják. A tesztüzem első részében még regisztrálni kellett a kastélylátogatásra, a hétvégén azonban már erre sem lesz szükség.

Március 14-én délután megnyílik a látogatóközpont első időszaki tárlata is, a Szabadságunkért harcoltak című kiállítás negyvennyolcas honvédek és ötvenhatos forradalmárok időskori portréit idézi.

A látnivalókon túl múzeumpedagógiai elfoglaltságot is kínál a két épület mind a négy hétvégi napra: délelőttre a vár, a nap második felére a kastély. Az Almásy-kastélyban szombaton délután 4 és 6 óra között a 19. századi viselkedési szokásokról lesz szó, legyezőkészítéssel. Vasárnap korabeli társasjátékokat lehet majd készíteni, és az egykori arisztokraták játékaival is meg lehet ismerkedni. Hétfőn a szabadságharc harci fegyverei adják a témát, az alkotóházban kardbojtkészítéssel. Kedden szalagrózsa-készítés a program, a gyulai fegyverletételre is emlékezve.

A várban a hosszú hétvége napjain délelőtt 10-től kínálnak programokat. Szombaton és vasárnap a solymászatról, valamint az íjászatról rendeznek az előadás mellett bemutatót, majd tárlatvezetést. Hétfőn és kedden a várbörtönben lesz előadás, a várudvaron pedig huszárpróba kicsiknek és nagyoknak. Délben tárlatvezetés indul március 14-én és 15-én is.

Az Almásy-kastély délutáni múzeumpedagógiai foglalkozásait kastélybelépő nélkül is látogathatják az érdeklődők, a részvételi díj 500 forint.

A vár megközelítése a megszokottnál nehezebb lesz a hétvégén a sódarmustra miatt. A várba a belépőket a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban árusítják majd. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)