Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pálffy Albertre emlékeznek március 15-én Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • VBK • HÍREK • 2016. március 13. 20:00
Pálffy Albertre emlékeznek március 15-én Gyulán
A Gyulai Városbarátok Köre tartja életben a hírlapíró emlékét a fürdővárosban
____Eredeti-palffy_albert.JPG

pálffy albert 

Fotó: Gyulai Hírlap

Idén is  fejet hajtanak a Gyulai Városbarátok Körének tagjai március 15-én az 1848-as forradalom méltatlanul elfeledett fontos alakja, Pálffy Albert előtt. 

Tavaly a Városbarátok villámcsődülettel hívták fel a figyelmet a méltatlanul elfeledett gyulai íróra-újságíróra, aki az 1846-ban alapított „Tízek társaságának” tagja, a „Márczius tizenötödike” című lap kiadója és szerkesztője, Petőfi Sándor barátja és harcostársa volt. Hazánkban ő tekinthető a modern magyar szókimondó újságírói stílus megteremtőjének. A 10.30-kor kezdődő rövid emlékezésen ott lesz Kónya István alpolgármester is, aki a város nevében Durkó Károllyal, a Városbarátok elnökével együtt koszorút helyez el Pálffy Albert emléktáblája előtt.

____Eredeti-palffy_albert_emlekheyl.JPG

Az emlékhely

Pálffy Albert hírlapíróként jelentőset alkotott, a sajtótörténet őt tekinti a korszerű újságírói stílus magyarországi megteremtőjének. Lapját mindvégig a forradalmiság és a kritikus stílus jellemezte. A „Márczius tizenötödike” című újságot este héttől rikkancsok terjesztették, az emberek még a színházi előadásokról is kiszaladtak az utcára egy-egy példányért – volt aki azért, mert egyetértett az abban leírtakkal, más pedig bosszankodni szeretett rajta. A forradalom lapját 1849 júliusában be is tiltották, de számonkérésre már nem kerülhetett sor. Pálffy 1852 után tért vissza Pestre, de letartóztatták, majd a csehországi Budweissbe száműzték. Két év múlva tért haza, újra regényeket írt, a Kisfaludy Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia is tagjává választotta. Gyulán a mai Enwoldt Elíz Óvoda területén volt Pálffy Albert szülőháza, ahol emléktábláját – Gyulai Pál kritikus ünnepi beszéde után – 1899-ben avatták fel. A márványtáblára az emlékverset a kor nagyszerű költője, Szász Károly írta, a domborművet Kallós Ede készítette. A ház lebontása után a sarkon kialakított emlékhelyen helyezték el a táblát. Az 1990-es években vandál kezek szétverték az alkotást, Széri Varga Géza szobrászművész formázta újra az emlékezet alapján. Az új domborművet 1998-ban avatták fel.

 

____Eredeti-palffy_albert_szuluhaz.JPG

az egykori szülőház

Fotó: Gyulai Hírlap

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)