Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csák Elemér Gyulán azt is elmesélte, hogy…

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • KULTÚRA • 2015. november 17. 15:00
Csák Elemér Gyulán azt is elmesélte, hogy…
Az egykori külföldi tudósító a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban mutatta be kötetét
Milyen trükköket kell bevetni egy-egy interjú elkészítéséért? Miként lehet túlélni a szibériai hideget? Mit tegyünk, ha épp a talpunk alatt tör ki egy vulkán? Hogy utazzuk be a világot kormányfők társaságában, és hogyan kóstoljuk végig a nemzetek ételeit? Ezeket és számos ezekhez hasonló történetet osztott meg "És azt meséltem, hogy...?" című könyvbemutatója alkalmából Csák Elemér rádióriporter november 16-án a könyvtár olvasótermében.
____Eredeti-GYHRCSD_0013.JPG

Csák Elemért (képünkön jobbról) Dézsi János kérdezte a gyulai könyvtárban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A rádió és a televízió egykori külföldi tudósítója Dézsi János könyvtárigazgató beszélgetőpartnereként mesélt rendhagyó riportokról, rendkívüli találkozásokról és időtálló külügyi ügyekről. Volt miből válogatnia, hiszen Csák Elemér a médiában eltöltött négy évtizedes pályafutása során az újságírói pálya számos területét megjárta. Dolgozott a Magyar Rádió protokollriportereként, külföldi tudósítóként a Vasfüggöny mindkét oldalán, tévéhíradó-főszerkesztőként, de megyei napilapok külpolitikusaként is.

Az egykor a hajdúszoboszlói gimnáziumban Póka György festőművész mögött ülő, kivételes orgánumú Csák Elemér, annak ellenére, hogy hangja miatt felvételi nélkül került be a Zeneakadémiára, a már akkor megmutatkozó világcsavargói ambícióit kiélve régészhallgatóként került a moszkvai Lomonoszov Egyetemre. Nem sokkal később már a nemzetközi történések sűrűjéből tudósította a rádióhallgatókat csúcstalálkozókról, pártkongresszusokról, magas szintű diplomáciai látogatásokról. Mikrofonvégre kapta többek közt Leonyid Brezsnyevet, Henry Kissingert, Kádár Jánost, Antall Józsefet, vadászott -45 Co-ban Szibériában, lába alatt tört ki egy vulkán, amit később majdnem róla neveztek el, és hatalmas közlési vággyal tudósított mindenről mikrofonnal a kezében, mindenre nyitottan.

– Egy tájékoztatásra elszegődött ember igyekszik mindenről beszámolni – mondta a gyulai este során –, ami a Szovjetúnióban nehéz volt, mert ott megszűrték az anyagokat, és mindent központilag adtak ki. Trükközni kellett a politikai interjúkért, amit gyakran meg is tett a Moszkvában töltött 6, majd a New Yorkban eltelt 5 év során.

De bármilyen területen és poszton is dolgozott, számára mindig a hírérték volt az úr, az objektivitásra pedig különös gonddal figyelt. Így szerinte nem is akkora ívű pályát futott be, mint tehette volna. Pedig volt kormányszóvivő, az Expo '96 világkiállítási kommunikációs és PR-igazgatója, a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályának vezetője és helyettes államtitkára is. Élményeit számos könyvben foglalta már össze (Út Szibéria kincseihez, Az élet rendkívüli esemény Jenyiszej-ország, Hortobágytól Szibériáig, Osztriga – késsel, Körbekóstoltam a Földet stb.), ma pedig a jövő szakembereit oktatja.

A bensőséges hangulatú este során Csák Elemér a gasztronómia iránti vonzódásáról is beszámolt, majd a közönség kérdéseire is készséggel felelt: így a számára legkedvesebb úti célról, a moszkvai hétköznapokról, valamint a kanadai szabadságérzetről is megosztotta emlékeit. A média szerepéről és a tömegtájékoztatás megváltozott szerepéről azonban úgy vélekedett, hogy annak idején „mi nyitottuk ki a világot a hallgatók számára, de az azóta megjelenő internet mindent összekuszált és a feje tetejére állított. Ma már egy tudósító szerepe is más”. Azonban a közel 450 oldalas könyvében leírt történetek máig aktuálisak, mi több: meglehetősen élvezetesek is.

GYULAI HÍRLAP • 2015. november 24. 18:00
Az egykori külföldi tudósító a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban mutatta be kötetét
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)