Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kohán György párizsi „temetői szállásánál” is járt a gyulai újságíró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Magyari Barna • KULTÚRA • 2015. szeptember 29. 15:00
Kohán György párizsi „temetői szállásánál” is járt a gyulai újságíró
Csomós Éva emlékezetes „félrelépés” után vette Citroënjét
Amikor Kohán György 1930-ban Párizsban járt, a legenda szerint első éjszakáján a francia főváros egyik temetőjében, Frédéric François Chopin sírjának közelében aludt. Ezt a történetet is megemlítette Csomós Éva újságíró, aki szeptember 28-án este Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi termében tartott előadást mint a Világjáró Gyulaiak sorozat utazó vendége.
____Eredeti-P1050158.JPG

csomós éva a gyulai könyvtárban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Magyari Barna  

Az eseményen Dézsi János könyvtárigazgató köszöntötte a szépszámú érdeklődőt, majd átadta a szót az előadónak.

Csomós Éva képekkel gazdagon illusztrált előadásából megtudhattuk: kétszer is járt Párizsban, először 2004-ben nagy „autó szerelme”, a Citroën révén egy többfős társasággal, majd rá körülbelül egy évre barátnőjével kereste fel újra a francia fővárost.

A gyulai származású újságírónő húszas évei vége felé járt, amikor megszerezte a jogosítványt. Elhatározta, hogy első autója egy Citroën kacsa lesz. Ki is nézett egy használaton kívüli ilyen autót, ám ismerőse meggyőzte, ennyi pénzt ne adjon egy „virágládáért”. Ezt követően az interneten kutakodott. Talált is egy neki nagyon tetsző járművet, csakhogy egy félrelépés meghiúsította, hogy az áhított Citroën kacsát megnézze. Félrelépett, mégpedig egy derítőbe, s lába négy helyen eltört. Így csak néhány héttel később jutott el az autót hirdető személyhez, ám nagy örömére még nem kelt el az autó, így megvette.

Első párizsi útjára Budapestről Citroën-rajongókkal, összesen három járművel vágtak neki az 1500 kilométeres útnak. Ahol útközben Citroën-bontót láttak, a férfiak kedvéért mindig megálltak. Párizsban természetesen felkeresték azt a 6400 méteres csarnokot, ahol a Citroën mind a 340 típusa, köztük a versenyautók is ki vannak állítva. Ott olyan kuriózumokkal is találkoztak, mint Citroën traktor vagy az a lánctalpas Citroën, amely részt vett az első szaharai autós átkelésen. Azt is megtudták, hogy a Citroën kacsát elsősorban a francia parasztoknak és orvosoknak tervezte a gyártó a kis fogyasztás (5 liter körüli) miatt.

Természetesen Párizsban olyan hírességeket is megtekintettek, mint a 300 méter magas Eiffel-torony, a Napóleon és a franciák dicsőségére épült Diadalív vagy a Notre Dame templom. Amikor másodszorra barátnőjével Párizsban járt, akkor abba a temetőbe is eljutott, ahol a legenda szerint 1930-ban Kohán György töltött egy éjszakát. Gyula  híres festőművész szülötte állítólag azért töltötte ott, Chopin sírjának közelében az éjszakát, mert abból a házból, ahol eredeti szállása lett volna, kétszer is veszekedést hallott. Harmadszorra pedig nem ment vissza, enyhe éjszaka lévén inkább a temetőt választotta. 

Ugyanebben a temetőben egy magyar sírt is talált a gyulai származású újságírónő és barátnője. Az illetőt Szabó Piroskának hívták, s a Citroën család egyik tagjának feleségeként temették el.

Csomós Éva érdekes és színes előadását nagy élvezettel hallgatta a  gyulai közönség.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)