Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kétszáz ifjú ropta a táncot a IX. Országos Gyermektáncfesztiválon Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. június 27. 19:00
Kétszáz ifjú ropta a táncot a IX. Országos Gyermektáncfesztiválon Gyulán
A XVI. Körös-völgyi Sokadalom első estéjén hét gyermek-néptáncegyüttes mutatta be tudását
____Eredeti-GYHRCSD_0004.JPG

Bodrogközi, méhkeréki, somogyi és szatmári táncok is terítékre kerültek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bodrogközi, méhkeréki, somogyi és szatmári táncok is terítékre kerültek a IX. Országos Gyermektáncfesztivál június 26-i gálaműsorán, a gyulai várkertben. A XVI. Körös-völgyi Sokadalom keretében megvalósuló rendezvényen idén hét együttes mintegy 200 ifjú néptáncosa lépett színpadra, akik különféle zenés-táncos produkciókkal szórakoztatták több mint ezer fős közönségüket.

A Gyulai Hírlapnak Mlinár Pál főszervező, koreográfus, a Balassi Közalapítvány titkára elmondta, alapítványuk a magyar gyermek-táncegyüttesek ernyőszervezeteként működő Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen álmodta meg a fesztivált kilenc évvel ezelőtt.

- Itt azok az együttesek lépnek színpadra, akik korábban szép minősítést érdemeltek ki valamilyen országos megmérettetésen. A gyermektáncfesztivál viszont nem verseny, hanem inkább egy nyári vigadalom, melynek fő célja, hogy összekovácsolja a résztevőket – fejtette ki lapunknak Mlinár Pál.

Az est folyamán többségében békés megyei táncosok forogtak a színpadon, de egy andocsi és egy százhalombattai együttes is gyarapította az idei fesztivál fellépő gárdáját. A talpalávalóról a méltán elismert, több mint 30 éve alakult népzenekar, a Dűvő gondoskodott.

____Eredeti-GYHRCSD_0070.JPG

A Cimbora Gyermek Táncegyüttes vajdaszentiványi táncokat járt a színpadon

A gála a békéscsabai Rábai Ifjúsági Táncegyüttes műsorával indult, mely során a Vaszkóné Mochnács Renáta, Vaszkó János és Hegedűsné Farkas Lilla Bodrogközi heje-hujára című koreográfiájának tapsolhatott a nagyérdemű. Őket követte a gyulai Cimbora Gyermek Táncegyüttes, melynek előadásában méhkeréki táncokat láthattunk. Műsorukat betanította Boriné Kőrösi Beatrix és Kardos György néptáncpedagógusok. A csoport néhány számmal később egy eredeti produkcióval, Szugyiczki Julietta és Hajdu István Gergely Vajdaszentiványi táncok című koreográfiájával tért vissza a színpadra.

Az Andocsi Dönöge Táncegyüttes Gyermekcsoportja ugyancsak kétszer vette birtokba a deszkákat. Elsőként somogyi táncokat, majd szatmári verbunkot, oláhost és csárdást jártak a gyermekek. Felkészítőik Fejes Tímea és Pajor János.

A fesztivál résztvevői voltak a békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola Négy, Öt és Hétpróbás Csoportjai is. A Hegedűsné Farkas Lilla és Mlinár Pál vezette hétpróbás csoport Farsangi bolondságok című műsorával érkezett a rendezvényre, míg a négypróbás csoport Szarka Zsolt és Szarka Gera Sára Gömöri mulatság című produkcióját mutatta be a közönségnek. Mlinár Zsuzsa és Mlinár Péter lakodalmi hangulatot keltő koreográfiáját a ötpróbás csapat tagjai adták elő.

Az Apróforrás Néptáncegyüttes Százhalombattáról érkezett a rendezvényre, melyen három műsorral lepte meg a nagyérdeműt. Ezek során három olyan növendék is színpadra lépett, akik a közelmúltban a Fölszállott a páva című tehetségkutató versenyen mérettették meg magukat. Bánki Bettina egy népdalcsokrot énekelt el hallgatóságának, Hosnyászki Noémi és Kormos Balázs pöttöm párosa pedig egy bájos néptánc produkcióval készült. A gálaműsor záróakkordjaként a százhalombattai táncoslábúak szilágysági táncokat roptak. „Aki szuszog üljön le…” című műsorukat Zsille Dóra és Nagy Péter Gábor tanították be.

GYULAI HÍRLAP • 2015. július 03. 10:53
A XVI. Körös-völgyi Sokadalom első estéjén hét gyermek-néptáncegyüttes mutatta be tudását
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)