Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Három ágyúlövés, és a várfalra felkúszik a Gyulai Várszínház zászlaja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. S. • KULTÚRA • 2015. június 25. 13:00
Három ágyúlövés, és a várfalra felkúszik a Gyulai Várszínház zászlaja
A várszínház 52. évada június 26-án, pénteken este hét órakor kezdődik el
____Eredeti-GYHRCSD011.jpg

képünk a tavalyi megnyitón készült

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Várszínház 52. évada június 26-án, pénteken este hét órakor kezdődik el egy ünnepélyes megnyitóval a vár előtt. A várfalra felkúszó várszínházas zászló és három ágyúlövés jelzi a hathetes szezon kezdetét.

Ekkor kezdődik hivatalosan a háromnapos népművészeti fesztivál és vásár is, ahol a néptánc és a népzene játssza a főszerepet. A XVI. Körös-völgyi Sokadalom péntektől vasárnap estig várja mindazokat a gyerekeket és felnőtteket, akik szeretik a magyar népi kultúrát. Az idén a pásztorművészet lesz fókuszban az ingyenesen megtekinthető rendezvényen.

Az első színházi előadásra 30-án, kedden este kerül sor a tószínpadon. Móricz Zsigmond mindenki számára ismert regényéből, a Légy jó mindhaláligból készült 25 évvel ezelőtt egy musical, amelyet azóta is nagy sikerrel játszanak, bárhol mutatták be az országban. 1991-ben Gyulán a vár előtt felállított színpadon már láthatták az első változatot, most a debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagyszerű előadását nézhetik meg kiváló gyermek- és felnőtt szereplőkkel. Mások mellett láthatják Csikos Sándor, Dánielfy Zsolt, Gulyás Balázs, Wagner Lajos színészeket és a tehetséges gyerekszereplőket, a Misit alakító Lehner Zalánt, valamint társait. A fülbemászó zenéket Kocsák Tibor, a dalszövegeket Miklós Tibor írta, az előadást Várhalmi Irén rendezte. A zenés darab igazi családi előadás, amelyen gyermek és felnőtt egyaránt jól szórakozhat.

Július 2-án, csütörtökön kezdődik a XI. Shakespeare Fesztivál. A nemzetközi szemlére az idén is a legjobb hazai és külföldi előadásokból válogattak. A prózai darabok mellett lesz balett, filmeket is vetítenek, világsztár fellépőkkel zenei koncerteket tartanak, és egy konferenciát is rendeznek, illetve meg lehet kóstolni egy  Shakespeare-menüsort a Patrióta étteremben.

Július 2-án este 6 órakor a Gyulai Várszínház kamaratermében egy plakátkiállítás nyílik Shakespeare a kortárs képzőművészek szemével címmel. 16 neves magyar grafikus plakátjait nézhetik meg a július 12-ig nyitva tartó tárlaton, olyan alkotásokat, amelyeket színházi bemutatókhoz készítettek az ország különböző színházainak.

Este fél kilenckor egy különleges előadással várják a nézőket a tószínpadra. A tizenegy napos fesztivál egyik csúcspontja lesz ezen az estén a pekingi Kínai Nemzeti Színház bemutatkozása. Shakespeare hatalomról szóló darabját, a III. Richárdot játsszák el magyar felirattal. Az előadás érdekességei a látványos ruhák és díszlet, amely az évezredes kínai kultúra hagyományait követi. Az előadást Wang Xiaoying rendezte, aki az egyik legnevesebb kínai színházrendező. A produkció már jó néhány fesztiválon sikert aratott, így két évvel ezelőtt Londonban is a Globe to Globe világfesztiválon. Annyira elnyerte a londoniak tetszését, hogy visszahívták a produkciót, így a gyulai előadás után ismét fellépnek Londonban, a Globe Színházban. A látványos előadást minden színházkedvelő figyelmébe ajánljuk, ritka alkalom, hogy Gyulán találkozhatnak a kínai kultúra egyik nagyszerű produkciójával, a milliárdos ország nemzeti színházával.

Július 3-án kerül sor az első bemutatóra az idei évadban. Neves művészek érkeznek Erdélyből, hogy a Gyulai Várszínházzal közös produkcióban bemutassák Shakespeare Vízkereszt, vagy amire vágytok című vígjátékát. Háromszor látható ez a produkció a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában Bocsárdi László rendezésében. A főbb szerepeket Mátray László és Pálffy Tibor játsszák.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)