Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Régről és nemrégről hozott dalaival és történeteivel varázsolta el a „gyulai kórust” a zenészlegenda

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2015. április 22. 17:30
Régről és nemrégről hozott dalaival és történeteivel varázsolta el a „gyulai kórust” a zenészlegenda
Presser Gábor szerzői estjét vastapsok és közös éneklés kísérte a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban
Csupán néhány hang gördült még le a zongora billentyűiről, és már olvadozni is kezdett a közönség az elismert zenészlegenda, Presser Gábor gyulai koncertjén. Az énekes, zongorista, zeneszerző április 21-én vendégeskedett a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ színpadán, ahol „régről és nemrégről” hozott szerzeményeivel babonázta meg hallgatóságát.
____Eredeti-GYHRCSD_019.JPG

Presser gábor gyulai estjén

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Presser Gábor jó néhány dalt elénk varázsolt, és még így is bőven akadt olyan, amit hiányolhattunk a repertoárból. Ez persze csak „Pici bácsi” életművének népszerű alkotásokban gazdag mivoltára utal. Hallhattuk viszont a Jóbarátok vagyunk, a Valaki mondja meg és a Kék asszony című slágereket, Omegának, LGT-nek írt, és színdarabba szánt műveket is. A koncert a zeneszerző melankólikus hangulatú, ragyogó gyöngyszemeit sorakoztatta fel, melyek tökéletes kikapcsolódást nyújtottak a hallgatónak.

____Eredeti-GYHRCSD_027.JPG

Szájharmonika-párbaj Szabó Tamással

Rögtön az első nótában a fekete-fehér billentyűk kellemes hangzású kergetőzését szájharmonika játék tetézte. Eleinte még nem volt arca e díszítő dallamoknak, a dal előrehaladtával viszont lassacskán Szabó Tamás szájharmokiaművész alakja tűnt fel a jobb szélen, aki Presser Gáborhoz csatlakozva teljes odaadással bűvölte hangszerét. A tehetséges zenész ezután még többször visszatért a reflektorfénybe, így például az Elfáradt dal című szerzeménynél is, melyben káprázatos játékkal nyűgözött le minket, s olyan hangokat hozott ki zeneszerszámából, amilyeneket álmunkban sem gondoltunk volna. Két nóta között egyszercsak Presser Gábor is szájharmonikát ragadott, s Szabó Tamással egy rövid kis zenei "párbajt" demonstráltak.

____Eredeti-GYHRCSD_010.JPG

Duett Falusi Mariannal

Szabó Tamás mellett egy kivételes talentumú énekesnő, Falusi Mariann is vendégszerepelt néhány szerzeményben. Sajátos orgánuma, erőteljes, rekedtes hangja és érzelmes előadása azonnal rabul ejtett minket. Az énekesnővel kiegészült nóták legszebbike talán A part című dal volt, mely – mint kiderült – egy készülőben lévő lemezen szerepel majd. A nóta előtt Presser Gábor elmesélte, régi terve volt már, hogy dalt írjon Falusi Mariannak, akihez több éves barátság köti.

Két és fél órás szerzői estjén néhány kedves emlékét is megosztotta velünk a legenda, mely történeteket gyakran visszafogott, bölcs humorral fűszerezett.

Így tudtuk meg például, hogy a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz című dal „Kern Endre” zenekritikus felkérésére, egy későbbi közös italozgatós eszmecsere, majd egy véletlenül előkerült régi fénykép következményeként valószínűleg hazafelé, már a taxiban kezdett formálódni, s másnapra kész is volt a nóta.

Presser Gábor koncertjén kiválóan érezte magát a közönség, amit vastapsokkal és közös énekléssel bizonyított. Utolsóként, és egyben második ráadásszerzemény gyanánt a Ringasd el magad című örök kedvenc csendült fel. A produkció alatt „Pici bácsi” egyszerre karmesterré avanzsált, s a „gyulai kórussal” közösen bebizonyította, hogy az élő muzsikának is lehet tökéletesen elhalkuló befejezése.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)