A vöröshagyma az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, szelén, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. C vitamin valamint folsav, biotin és nikotinsav. A hagyma bizonyos fitovegyületeket is tartalmaz (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat), amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat.
A hagyma, főleg nyersen fogyasztva serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert. Vizelethajtó és vérképző hatása is van, csillapítja a köhögést, enyhíti a meghűlés panaszait, és antibakteriális hatású. Ebben az influenzás időszakban igen nagy segítség akár a megelőzésben, akár a gyógyításban. Mivel a nyers hagyma illóolajai miatt kellemetlen illatokat okoz, ezért sokan nem fogyaszthatják kedvünkre bármikor. Nekik ajánlom a következő ételeket, ugyanis a hőhatásra ezek az illóolajok elpárolognak, és nem okoznak kellemetlen szájszagot.
Hagymás töltött tojás
10 db keményre főtt tojás
1db zsemle
1dl tej
2 dkg vaj
2 dl tejföl
kis fej hagyma
só
bors
fűszerpaprika
majonéz
A tojásokat kettévágunk, a sárgájukat óvatosan kiszedjük, a tojásfehérjéket félretesszük. A tojás sárgáját villával összetörjük, hozzá adjuk a tejbe áztatott zsemlét (jól kinyomkodva), igen apróra vágott hagymát, diónyi vajat, kevés sót, borsot, pirospaprikát, egy evőkanál tejfölt és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát kapjunk. A keveréket simára keverjük, majd visszatöltjük a tojásfehérjékbe. Egy tálon elhelyezzük a tojásokat. A maradék sárga tölteléket a maradék tejföllel elkeverjük, és díszítésképpen a töltött tojásokra öntjük. Hűtőben jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.
Energia: 2326 kcal
Fehérje: 76,5 g
Zsír: 190,4 g
Szénhidrát: 60,4 g
Rántott hagyma
Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. A szeletek vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt arany-barnára sütjük. Tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.
Energia: 681 kcal
Fehérje: 17,6 g
Zsír: 26 g
Szénhidrát: 87,2 g
Jó étvágyat!