Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Száz szempár kukucskált izgatottan a gyulai könyvtár bábszínházi programján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • F. C. • KULTÚRA • 2014. december 09. 16:00
Száz szempár kukucskált izgatottan a gyulai könyvtár bábszínházi programján
A gyulai Nevess-Ints Bábcsoport előadása a közelgő ünnepek hangulatát idézte meg a pöttöm társaságnak
Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia

Gyermeki kacarászások és önfeledt éneklés törte meg a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár Simonyi-olvasótermének csendjét december 9-én délelőtt. A gyulai Nevess-Ints Bábcsoport előadásán minden csöppség kiválóan érezte magát, de még a felnőttek is jókat derültek olykor a kedves történetek csattanóin. A délelőtti programon mintegy 100 pislogó szempár leste izgatottan a székek mögül a fabulák történéseit.

A Gyulai Hírlapnak Japport Ferencné, a bábcsoport vezetője, Gyula Város Egyesített Óvodájának intézményvezető-helyettese, a Törökzugi Óvoda tagintézmény-vezetője elmondta, bábszínházi tevékenységük több mint húsz évvel ezelőtt kezdődött, ám kollégái lelkesedésének hála, alkalomadtán még ma is szívesen játszanak mindenkori ifjú közönségüknek.

- A ’80-as években több fiatal agilis óvó néni úgy döntött, hogy városszerte széthinti ezt a tudást. Akkoriban volt egy komoly bábcsoportunk, amellyel rendszeresen összejártunk, bábokat készítettünk, szerepeket próbáltunk. Ez ma már munka mellett nagyon nehéz, de azért a törökzugi székhely óvodánkban, illetve a kollégákban még nem halt ki a lelkesedés, így évszakonként szoktunk egy-egy olyan kis előadást készíteni, amelyet szívesen mutatunk be a kicsiknek – tájékoztatta lapunkat Japport Ferencné.

A csoport vezetője elmondta, repertoárjukban általuk szerzett és átvett gyermekdarabok egyaránt szerepelnek, melyek közül ezúttal két Télapós történetet keltettek életre. Elsőként a Két Mikulás nem fér meg egy erdőben, avagy a hazug rókát hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát című történetet, majd A szarvasfogat utasa című mesét játszották el a lurkóknak. Japport Ferencné hozzátette, előadásukkal a Télapó-várás, illetve a közelgő ünnepek vidám hangulatát szeretnék megidézni a gyermekek számára.

- Tapasztalataink szerint a kicsik mindig nagyon jól reagálnak a bábelőadások történeteire és a humoros elemekre, hiszen a bábok nagyon közel állnak a gyermekekhez. Emellett egy ilyen műsor az egész személyiségüket is fejlesztheti, és meg tudnám kockáztatni, hogy gyógypedagógiai jelentőséggel is bír, hiszen a kis sérelmeket is előhozhatjuk belőlük azáltal, hogy valamelyest maguk is bele tudnak bújni a szereplők bőrébe. Ez egy minta is a gyermekeknek, hiszen sokan utána otthon is próbálják ezt utánozni, akár úgy, hogy egy kis rongydarabból bábot csinálnak, és azt szólaltatják meg a saját hangjukon – mondta lapunknak Japport Ferencné.

Az óvodapedagógus kiemelte, a gyerekek a mesék tanulságaiból is sokat meríthetnek, mivel a bábjátéknak mindig van egy olyan konklúziója, ami az erkölcsi nevelést célozza. Mindezt viszont nem direkt módon teszi, hanem a gyermek gyakorlatilag maga vonhatja le a helyes következtetéseket. Ennek értelmében a mai előadáson többek között az igazmondásról és a lopásról is tanulhatott a pöttöm társaság.

A délelőtti bábszínházi programon a Románvárosi, az Ewolt Eliz és a Hajnalcsillag Óvoda mintegy 100 aprósága vett részt, akik mindvégig kíváncsi szemekkel figyelték a történéseket, és szükség esetén hangosan jelezték főhősüknek, ha újabb szereplő tűnt fel a színen. A Nevess-Ints Bábcsoport – Japport Ferencné, Nagy Aranka, Békési Andrásné, Kozma Tivadarné, Szelei Zsanett és Szilágyi András – a két gyermekdarab bemutatása után a színfalak mögül előbújva, egy rövid zenés műsorral is kedveskedett a gyerkőcöknek, mely során különböző hangszerek segítségével néhány ünnepi dalt is elénekeltek. Ebben nagy segítségükre voltak apró nézőik is.

A Gyulai Hírlapnak Honfi Györgyné, a Románvárosi Óvoda egyik pedagógusa elmondta, intézményük gyermekeivel minden évben ellátogatnak a bábszínházi előadásokra, hiszen a kicsik mindig nagy érdeklődéssel és izgalommal várják ezeket a programokat. Az óvodapedagógus kiemelte, a mai alkalom nem csupán kitűnő szórakozási lehetőség, de az ünnepekhez kapcsolódva is plusz élménnyel ajándékozza meg az ovisokat. Honfi Györgyné hozzátette, a kicsik számára legtöbb esetben maradandóak az efféle bábjátékok, így sűrűn előfordul az is, hogy az óvodába visszatérve a gyermekek is eljátsszák a látottakat. 

 

Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)