Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Együtt verseltek a gyulaiak a magyar nyelv napján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2014. november 14. 14:46
Együtt verseltek a gyulaiak a magyar nyelv napján
A városi könyvtárban mintegy negyvenen olvasták fel legkedvesebb költeményüket
A magyar nyelv napján több helyszínen tartottak programokat Gyulán. Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Mintegy negyvenen olvasták fel kedvenc versüket a magyar nyelv napján a Mogyoróssy könyvtár Simonyi-olvasótermében. A jeles nap alkalmából számos programot szerveztek Gyulán, az ifjúsági központ és a civil ház mellett óvodákban, iskolákban és a fővárosi önkormányzat idősotthonában is megünnepelték a magyar nyelvet.

Dézsi János, a bibliotéka igazgatója a rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján emlékeztetett rá: 1844-ben november 13-án fogadták el azt a törvényt, amely a magyart tette hivatalos nyelvvé hazánkban. 2011-ben ennek állított emléket az Országgyűlés – tette hozzá.  

Lapunknak Bagyinszki Zoltán főszervező elmondta: Gyula idén a Balatonfüreddel és Debrecennel kötött kulturális-turisztikai együttműködés jegyében csatlakozott a programhoz. Kiemelte: a magyar nyelv napján 11 helyszínen zajlott valamilyen nyelvhez kapcsolódó esemény. A legnépszerűbb rendezvénynek az együttverselés bizonyult, délelőtt 11.45-től mintegy kilencszázan szavaltak egyszerre a Petőfi-szobor mellett.

– Az óvodásoktól a nyugdíjasokig valamennyi korosztályt igyekeztünk megszólítani, a komolyabb programoktól kezdve a játékos vetélkedőkig sokféle programot kínáltunk a gyulaiaknak – fejtette ki Bagyinszki Zoltán, hozzátéve, hogy a gyulai civil szervezetek és intézmények bevonásával mintegy kétezer embert sikerült megmozgatniuk a magyar nyelv napján.

A főszervező azt is elmondta: az oktober23alapitvany.hu internetes oldalon továbbra is várják a szavazatokat a legjobbnak ítélt 56-os forradalmi költeményekre. Az Október 23. Alapítvány által meghirdetett országos játék december 15-ig tart.

A könyvtárban Kónya István köszöntötte a megjelenteket. Az alpolgármester ünnepi beszédében rámutatott: a magyar nyelv folyamatosan változik, ennek ellenére értékként kell vigyáznunk rá.

Az alpolgármester Radnóti Miklós Tétova óda című költeményével kezdte meg a versfelolvasást. Az olvasóteremben egyebek mellett Varró Dániel, Móra Ferenc és Szabó Lőrinc versei hangoztak el.

      

Fotó: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)